Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fullt upp för snöröjarna

/
  • Tommy
  • Jocke Svedberg står och håller vakt medan kollegorna skottar på taket.
  • Fyra lastbilar står på rad och väntar på att en snöslunga ska komma och lasta flaken med snö.
  • Jimmy Jonsson har kört sin lastbil sedan tidig morgon.
  • Snöskottarna skottar först av toppen av taket för att det inte ska rasa in.
  • Sedan skottar de av sidorna av taket – ända ner till rännorna – för att det inte ska rasa ner snö på fotgängarna.
  • Tommy
  • Snörröjarna har fullt upp.

Långa dagar, tungt arbete och isande kallt – snöröjarna har fullt upp när snön vräker ner.
– Det är rätt mycket jobb nu, säger traktorföraren Tommy "Målarn" Sjödin.

Annons

Det senaste dygnet har det kommit mellan tio till femton centimeter snö, enligt vädertjänsten Foreca. Och snöfallet beräknas inte att ge med sig förrän på onsdag.

Det innebär att snöröjarna har fullt upp.

– Så fort som det kommit sex centimeter snö på vägarna måste vi ut och röja, säger Tommy "Målarn" Sjödin.

Han har varit ute på vägarna i nästan ett helt dygn med bara några korta uppehåll för mat och sömn. När vi träffar honom på måndag förmiddag har han just tagit en paus för att tanka sin traktor. Innan dess har han varit i gång sedan natten dagen före.

– Normala helger när det inte snöar så här mycket hinner man ta ordentliga pauser mellan passen. Men nu när det snöar hela tiden får man arbeta nästan dygnet runt. Man måste ju hålla efter vägarna, säger han.

Kollegan Mathias Fredriksson dyker upp bredvid honom och ställer sig vid traktorn. Han tycker att folk borde ta det lugnare på vägarna.

– Många åker hemifrån tidigare när det är mycket snö. Men egentligen borde de vänta med att åka och i stället komma fram lite senare – då har vi hunnit ploga, säger han.

Just att folk har bråttom är något som båda två upplever som ett problem.

– Folk tänker inte på att vi är som utryckningsfordon, utan ska köra om oss i alla fall. I bland har det hänt att man fått dragit loss bilar som fastnat när föraren haft för bråttom, säger Mathias Fredriksson och fortsätter:

– Det slår dem inte att det kanske just är deras parkeringsplats som vi inte hinner ploga för att de haft så bråttom.

En bit därifrån arbetar ett gäng takskottare på ett tak i Stenstan. Jocke Svedberg står nere på marken och håller vakt så att inga fotgängar ska gå i det avspärrade området nedanför taket.

– Vissa, framför allt äldre, vill gå där i alla fall. Det är som att bara för att de gått här i trettio år, så ska de göra det nu också. De tänker inte på att vi gör det här för deras skull, så att inte snön ska rasa ner på dem, säger han.

När snöskottarna är färdiga ringer dem efter en traktorförare – som Tommy Sjödin och Mathias Fredriksson – för att hämta snön som de skottat bort från taken.

Men än har takskottarna bara jobbat några timmar av arbetsdagen – om ett tag ska Jocke Svedberg byta av en av snöskottarna på taket.

– Man behöver inte köpa gymkort i alla fall, säger han skämtsamt.

Mer läsning

Annons