Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Funktionshindrade sätts i fokus i ny bok

/

Annika Löfvenring hämtade fakta från maken Mattis. Hon forskade och intervjuade. Inspirationen kom inifrån. Resultatet blev en novell om närheten mellan en funktionshindrad kvinna och hennes personliga assistent. I konkurrens med 240 bidrag är Annikas berättelse en av 25 som publicerats i en färsk antologi.

Annons
\"Utan dig kan jag inte smaka på snön\" heter den färska boken. Temat för alla noveller är just personlig assistans. Novelltävlingen utlystes som en del i ett treårigt nationellt projekt för att öka intresset för yrket.
Bland hundratals bidrag lyckades två Sundsvallsbor, Annika Löfvenring och Malin Byström, kvalificera sig för att få sina alster publicerade.
Annikas bidrag heter \"Det kan man lugnt säga\" och Malins \"Jag är dina armar\". Båda är litteraturentusiaster och har vässat sitt språkliga uttryck via kreativt skrivande vid Mitthögskolan. En annan gemensam nämnare är att båda kommit i kontakt med funktionshindrade via sina ordinarie arbeten, Annika som specialpedagog och Malin som distriktssköterska.
Jag ville fånga människan bakom funktionshindret, säger Annika.
Maken Mattis har jobbat som personlig assistent och försett Annika med en kunskapsbank att ösa ur. Själva berättelsen har hon själv värkt fram.
Jag har haft bilder och tankar i huvudet, säger hon.
Relationen mellan den funktionshindrade och assistenten är ofta djup och innerlig. Assistenten Solan i berättelsen ställer sig frågan hur mycket hon törs låta hennes och brukaren Annas liv flätas i varandra. \"Många har sagt att jag går för djupt in i mitt arbete men för mig finns inga alternativ\", konstaterar Solan.
Malins novell berör också närheten och sårbarheten. Jonas ska köpa katt för att han vill känna något mjukt mot sin kind. En katt som på sitt sätt också kommer att tillhöra assistenten. \"Jag är hans armar, hans tal numera, han är den person som jag tillbringar mest tid tillsammans med\", tänker hon.
Malin tog uppgiften som en utmaning.
Det var roligt att skriva om ett ganska speciellt arbete som inte uppmärksammas så mycket, säger hon.Fakta/Projektet
Omkring 12 000 personer i Sverige har personlig assistans.
drygt 50 000 personer arbetar som personliga assistenter. Behovet väntas öka till nära 60 000 år 2010.
Efter att projektet \"Jag gillar mitt jobb\" startades för snart två år sedan har många sökt sig till yrket. Bristen är inte längre lika stor.
Projektets mål är att öka kunskapen och intresset för yrket. Uppdraget kommer från socialdepartementet och har utförts de ideella organisationerna JAG och IfA, som tillvaratar funktionshindrades intressen.
Novelltävlingen är en del av projektet.

Mer läsning

Annons