Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Funktionshindrade vill bryta tystnaden

/
  • Anita Boström, reumatikerföreningen, Maj-Lis Fankvist, hörselskadades förening, Peter Tjernberg, synskadades förening, Örjan Viklund, epelepsiföreningen, Peter Helsinger, hjärt- och lungsjukas förening, Bengt Nordlander, Attention ser fram emot ett fortsatt samarbete med valplattformen.

Fungerande hållplatsutrop, bättre riksfärdtjänst och lika möjligheter till arbete på lika villkor.
Tio föreningar inom funktionshinderrörelsen i Sundsvall har nu gått samman för att tillsammans enas kring en gemensam valplattform.

Annons

I valrörelse efter valrörelse försvinner tillgänglighetsfrågorna.

Det menar tio föreningar inom funktionshinderrörelsen som nu går samman för att bli starkare.

– Vi är det enda landstinget i Sverige där man satt ihop en gemensam valplattform och det är unikt att vi utökar samarbetet över föreningsgränserna, säger Peter Tjernberg, sekreterare för gruppen.

Föreningarna vill bryta tystnaden kring funktionshinderpolitiken då man anser att kunskapsnivån hos politikerna är låg och att många har en räddhågsen attityd gentemot funktionshinderrörelsen.

– Från kommunens sida borde man utnyttja den kompetens som vi har inom föreningarna i just handikappfrågor, men man verkar lite rädd för det, säger Peter Helsinger, ordförande i hjärt- och lungföreningen i Sundsvall.

Var femte person i landet har någon form av funktionsnedsättning och ett stort problem för många av dessa är att ta sig in på arbetsmarknaden. I valplattformen skriver de att kommunen borde ha som mål att anställda med funktionsnedsättningar ska vara 5 procent vid utgången av 2016.

– Sundsvalls kommun borde anställa personer med funktionsnedsättningar, med rätt lön, för att på så vis få en bättre förståelse. Man borde även anställa en tillgänglighetssamordnare, säger Peter Helsinger.

– Det här är ett avstamp för oss och vi kommer fortsätta jobba med frågorna efter valet också. Vi hoppas även att flera av föreningarna i funktionshinderrörelsen vill vara med och jobba med denna plattform, säger Peter Tjernberg.

Mer läsning

Annons