Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fylla allt vanligare bland unga kvinnor

/
  • De berusade patienterna läggs ofta i ett bås där personalen kan övervaka dem kontinuerligt. Prover tas för att kontrollera vad som orsakat förgiftningen. Ibland måste patienterna ha andningshjälp. Katharina Lindbergh har tagit hand om många fall.

Under de tre senaste månaderna har akuten i Sundsvall fått in 36 förgiftningsfall i månaden. Många är kvinnor som druckit sig redlöst berusade, och en stor andel är unga människor. – Den yngsta jag tog hand om i somras var en 12-årig flicka, säger sjuksköterskan Katharina Lindbergh.

Annons
Kvinnor har tagit över männens dryckesmönster trots att deras kroppar är känsligare. Framför allt bland unga ökar andelen kvinnor som berusar sig så mycket att de behöver sjukhusvård.
Enligt Björn Stjernstedt, chef för barnkliniken, har tidigare siffror visat att 60 procent av ungdomarna under 19 år som lagts in för alkoholförgiftning är flickor.
Den bilden känner Katharina Lindbergh igen.
Det är väldigt mycket tjejer, säger hon.
Under perioden juli till och med september i år fick akuten i snitt in mer än ett förgiftningsfall om dagen. I akutmottagningens anteckningar syns inte orsaken till förgiftningen, det kan vara tabletter eller droger, som GHB. Men i de flesta fallen handlar det om alkohol.
Åldern på patienterna är inte noterad, men Katharina Lindberg och akutmottagningens chef Annika Berglund har båda uppfattningen att många av de kraftigt berusade som kommer till sjukhuset är födda på 80-talet.
GunnBritt Magnusson, chef för individ- och familjeomsorgen i Ånge, rapporterar också om ökade alkoholproblem bland ungdomar och unga vuxna.
Det blir allt mer legitimt att dricka, vissa klarar det inte, säger hon.
Och det blir allt vanligare att yngre kvinnor blir föremål för kommunens hjälp. Hittills i år har 12 kvinnor varit aktuella. Sju av dem var under 30 år. Motsvarande siffror i fjol var åtta respektive sex.
Tjejerna dricker mer på killars vis i dag, säger Anders Fagerblom, fältassistent i Sundsvall.
Ungdomsfyllan i Sundsvall har planat ut på en ganska hög nivå. Men varje ung människa som omhändertas av polisen på grund av fylla innebär en varningssignal.
Ju tidigare man visar ett osunt förhållande till alkohol, desto större är risken för att man utvecklar alkoholism, säger Heléne Nylander, områdeschef för vuxenstöd vid Sundsvalls kommun.
Det finns också ett oroande mörkertal. Akutmottagningens statistik innehåller inga uppgifter om en annan stor grupp - de som blivit slagna eller skadat sig själva i fyllan.Mer läsning

Annons