Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fyra åtalas för inbrott på Phone House

/
  • Televerkets automatväxel totalsaboterades genom att alla trådar klipptes av för att larmet skulle slås ut i butiken. Ett helt kvarter blev utan telefonförbindelse, plus abonnenter på andra sidan Köpmangatan.

Fyra dörrar och tre kassaskåp forcerades när fyra unga män gjorde inbrott på Phone House natten mot den 12 oktober. Innan hade de saboterat en telefonväxel och minst 257 telefonkunder förlorade teleförbindelsen. I går väcktes åtal mot dem för sabotage och grov stöld.

Annons
De fyra är alla hemmahörande i Helsingborg och 18, 19, 19 och 20 år gamla. En av dem dömdes i maj för inbrott i en telefonbutik i Härnösand. När de slog till i Sundsvall inledde de med att sabotera en telefonväxel genom att bryta sig in och klippa av ledningar så att telelarmet på Phone House inte fungerade.
Därefter bröt de sig in butiken och genomsökte den, hittade en nyckel i en låda som gick till ett litet kassaskåp där nycklar till företagets två stora kassaskåp förvarades. Innehållet i dem tömdes i plastsäckar, det blev 121 mobiltelefoner, sju dataspel, fem gps, tre dataväskor, en dvd-spelare och 14 bärbara datorer samt 4 515 kronor i kontanter.
Det var en bil med öppen bagagelucka och öppen dörr på förarsidan som väckte polisens misstänksamhet vid 02-tiden på natten. När det sedan kom tre män som bar på svarta plastsäckar togs jakten på dem upp. Efter ett par minuters efterföljande lyckades polisen gripa alla tre, en av dem tack vare en privatpersons insats.
Den yngste av de åtalade misstänks bara för delaktighet i den grova stölden. Medan de två 19-åringarna och 20-åringen misstänks för såväl den grova stölden som för sabotage alternativt grov skadegörelse.

Mer läsning

Annons