Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fyra av fem bullerinspekterade företag underkända

/
  • Företaget Sonoco Alcore i Matfors hade besök av arbetsmiljöinspektör Mona Conradsson. Produktionsansvarige Göran Boström visar henne verkstadslokalerna.

Många företag är alldeles för bullriga . Bara ett av fem tillverkningsföretag och gym som Arbetsmiljöverket inspekterade klarade sig utan anmärkningar.

Annons
Av de 108 företag som besöktes den 24 -25 oktober hade nästan hälften inte gjort bullertester. Hörselskyddet var inte tillräckligt på elva procent av arbetsplatserna. På vart tredje företag gjordes inga hörselkontroller och ett av tio utnyttjade inte företagshälsovården. Sex av de undersökta företagen var gym. Hälften av dem fick anmärkning.
Gunnel Crona, tillsynsdirektör vid Arbetsmiljöverket, är besviken på resultatet.
Det var sämre än väntat. Kanske trodde vi att vi var duktigare på arbetsmiljö än länderna i södra Europa, säger hon.
Hur det står till med den saken visar sig när resultaten från liknande undersökningar som gjorts under veckan inom hela EU har sammanställts.
Buller är anledningen till att tolv procent av männen och tre procent av kvinnorna anmäler hörselproblem som arbetsskada.
För starka ljud orsakar inte bara hörselskador utan kan också ge ökad hjärtfrekvens, högre blodtryck och ökat utsöndring av stresshormoner. Ständigt höjd röst kan ge problem med stämbanden. Foster kan ta skada av starka ljud men också av att mamman blir stressad av ljuden. Dessutom kan olyckor ske på grund av att varningar inte hörs.
Ett mått på för hög bullernivå är exempelvis om man måste skrika för att göra sig hörd två meter från en annan person. Tänkvärt är att 40 miljoner människor i Europa arbetar i miljöer där det inte går att prata.
Företagare, som inte har tillräcklig kunskap, är skyldiga att ta hjälp utifrån för att rätta till bullerriskerna.
Det inte inte tillräckligt att använda hörselskydd utan det är själva bullret som ska åtgärdas, säger arbetsmiljöverkets pressombud Efva Åström.
Under våren kommer Arbetsmiljöverket att besöka en del av de bristfälliga företagen.
Efva Åström och Gunnel Crona delar ut guldstjärnor till följande företag: Grus och Betong, Milko, Trioplast, Samhall och Ortvikens pappersbruk. De har ansträngt sig och lyckats göra bullriga miljöer mycket bättre.


Mer läsning

Annons