Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fyra program på gymnasiet vill växa

/

Gymnasiets fordons- och byggprogram växer de närmaste åren.
För expansionen krävs både nya lokaler och lärare.

Annons
De båda utbildningnarna är bland de populäraste på Sundsvalls gymnasium. I höstas hade 195 elever sökt till de 48 platserna på fordon. Byggprogrammet var nästan lika populärt.
Vi har ett vansinnigt tryck. Delvis beror det på att våra elever går direkt till jobb. Samtidigt är det länge sedan arbetsmarknaden såg så här ljus ut, säger rektorn Per Lindstrand.
För att klara trycket vill han och skolledningen nu bygga om och anpassa fordonsprogrammets lokaler. Det blir också aktuellt att hyra in sig på nya ytor.
Fordonsprogrammets lokaler är i dag de sämsta som finns på hela gymnasiet. De är anpassade efter det tvååriga gymnasiet, och det är ju länge sedan den här utbildningen blev treårig, säger Per Lindstrand.
Han vill utöka med två inriktningar på fordonsprogrammet, en mot reservdelar och en mot karosseri. Fler elever ska även utbildas i kunskapen om småmaskiner, skotrar till exempel.
Jag bedömer att vi behöver 25-30 nya platser på fordonsprogrammet. Vi hoppas att utbyggnaden är klar redan nästa höst, säger Per Lindstrand.
Trycket mot byggprogrammet klaras genom att den nya undervisningshallen jämte Selångersån kan börja användas. Den hallen håller eleverna själva precis på att bygga.
Men den blir klar först hösten 2007. Och man ska komma ihåg att hela den här utbyggnaden in bara rör sig om lokaler. Vi behöver mer personal också, säger Per Lindstrand.
Även samhällsvetarprogrammet med inriktning mot idrott vill växa nästa år. Ambitionen är att skapa tre klasser med vardera 24-25 elever. I dag finns två grupper med vardera 30 personer.
Många av våra elever är återkommande med i mästerskap eller träningsläger. Det gör att de har ett stort behov av utökad handledning. Därför vill vi minska klasserna, säger rektorn Monica Flodell.
År 2007 vill även hotell- och restaurangprogrammet bygga ut med en inrikting mot enbart hotell.

Mer läsning

Annons