Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

GA-kyrkan - ett stopp på bilresan

/
  • Tonnie och Enno Neef är holländska turister från Alkmaar. De bilar i Skandinavien med sin husbil och brukar passa på att titta i kyrkorna.
  • Mikaela Eriksson är sommarguide i GA-kyrkan. Hon svarar på frågor och ser till att besökarna känner sig välkomna.
  • Enno Neef, turist från Alkmaar i Holland tycker att GA-kyrkan är ljus och trevlig.
  • Maria Rumm, sommarguide i GA-kyrkan trivs med sitt jobb. Hon får träffa många turister och vara med på bröllop och dop.

"Friendly", ungefär "vänlig". Det är holländska Tonnie Neefs beskrivning av GA-kyrkan som även är en så kallad vägkyrka. Två sommarguider tar där emot de bilburna turisterna.

Annons
Rekordet på antal besökare i kyrkan en dag är 109 stycken. Men vanligtvis är det runt 60 personer som kliver in genom GA-kyrkans portar varje dag. De flesta är turister. Den här sommaren finns det åtta sommarguider i kyrkan som ska ta hand om besökarna. Två av dem är Mikaela Eriksson och Maria Rumm.
Vi konfirmerade oss för två år sedan och då frågade de om vi ville ha det här jobbet. Det är roligt och bra betalt. Mycket bättre än att rensa ogräs som många av kompisarna gör, säger Mikaela Eriksson.
Efter en kurs med ett antal läxförhör var de redo att inta kyrkan som guider. Nu kan de svara på frågor om när kyrkan byggdes, vad tavlorna föreställer och vad olika saker används till.
Det är många som frågar om predikstolen. De tycker att den är konstig eftersom den undre delen inte riktigt verkar passa in, säger Maria Rumm.
På kursen har hon lärt sig att detta beror på att den undre delen kom till vid renoveringen av kyrkan som skedde 1952. Många frågar också om altaret.
De tycker att den främre delen av kyrkan ser så enkel ut i jämförelse med resten. En del är vana vid ett altare där man ber på knä, säger Mikaela.
En gång fick de göra en guidning för 36 slovakiska scouter. Då hade de aldrig gjort någon guidning tidigare. Men det löste sig.
Dagens första besökare kommer från Alkmaar i Holland. Tonnie och Enno Neef har kört ända uppifrån riksgränsen och har nu stannat med husbilen på Fläsians campingplats.
Det här är en ljus och färggrann kyrka. Inte så sorgsen som en del kyrkor kan vara, säger Tonnie Neef.
Paret har åkt från Holland via Norge, till Luleå och nästa stopp blir Gävle. I vanliga fall brukar de åka genom Frankrike men nu tyckte de att det var dags att se något annorlunda.

Mer läsning

Annons