Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gamla gärningsmän får lindrigare straff

/
  • En 80-årig jaktledare från Indal sköt av misstag ihjäl en litauisk bärplockare vid Långmyra, men slapp fängelse. Domen är ett av flera exempel på när gärningsmän får strafflindring på grund av sin höga ålder.

Åldringar som begår allvarliga brott slipper lindrigare undan än andra. Och det är precis vad lagstiftaren tänkte sig.

Annons
81-åringen från Granloholm kommer att få ett lindrigare straff tack vare sin höga ålder. Det finns flera tidigare fall i svenska domstolar som visar just detta:
Balladgatan i Malmö, 3 juni 2003.
En 81-årig man sätter ett hagelgevär mot sin ex-hustrus bakhuvud och trycker av.
Han dömdes för mord. Först till tio års fängelse av Malmö tingsrätt, men hovrätten mildrade sedan straffet till sju års fängelse.
Långmyran i Indal, 21 september 2002.
En 80-årig jaktledare tror sig se en älg, men hans skott dödar i stället en litauisk bärplockare.
Han dömdes för vållande till annans död, men Sundsvalls Tingsrätt gav honom villkorlig dom och 3 600 kronor i böter.
Det här var exakt vad riksdagen ville när de stiftade brottsbalkens 29:e kapitel. Gamla personer kan enligt lag få kortare straff än andra.
Lagen talar också om sådant som ska ge ett strängare straff. Då handlar det om graden av offrets dödsångest och lidande. Hur utdraget händelseförloppet varit, om offret varit en närstående, ett barn, handikappat eller på annat sätt försvarslöst.
Mordet i Malmö har många paralleller med tisdagens knivmord i Granloholm, och Sundsvalls tingsrätt kommer troligen att låta Malmödomen tjäna som vägledning när 81-åringens straff ska bestämmas.
Hovrätten över Skåne och Blekinge ansåg att straffvärdet för Malmömordet var tio års fängelse, men gav mördaren tre års strafflindring på grund av hans höga ålder.

Så säger brottsbalken
Den som berövar annan livet dömes för mord till fängelse i tio år eller på livstid.
(BrB 3kap 1§)

Vid straffmätning skall rätten utöver brottets straffvärde i skälig omfattning beakta, om den tilltalade till följd av hög ålder eller dålig hälsa skulle drabbas oskäligt hårt av ett straff utmätt efter brottets straffvärde.
(BrB 29kap 5§, 6p)

Mer läsning

Annons