Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gamla möter unga

Var tredje vecka besöker Gerda Hansen, 85 år, och Ulla Sahlin, 70 år, Ljungans föräldrakooperativ i Njurunda.
Ett samarbete mellan PRO och ABF ger förskolebarnen en spännande stund i sagornas värld.

Annons
"En dag var Stadsmusen ute och promenerade i det vackra höstvädret. Mitt i skogen mötte han Skogsmusen, som höll på att samla nötter och annat gott till sitt vinterförråd."
Barnen sitter tysta i soffan och lyssnar till sagan om Skogsmusen och Stadsmusen.
Var tredje vecka är det tänkt att Ulla Sahlin och Gerda Hansen ska besöka Ljungans föräldrakooperativ och läsa för barnen. Det är Arbetsgivarnas bildningsförbund som driver ett projekt för att öka läsförmågan och läsarglädjen.
25 procent av de som går ur nionde klass i dag brister så mycket i sin läskunnighet att de har svårt att studera vidare, säger Eivor Schultz på ABF Sundsvallsort.
Man flaggar alltid med nyttan, men det är också viktigt att belysa vilken glädje man kan få ut av läsningen. Hittar man lusten och magin så kommer det andra av sig självt, fortsätter hon.
Projektet har tidigare testats på Älvstrandens förskola i Timrå och gett fina resultat.
Förutom att intresset för läsning blivit större hos barnen så har mötet mellan gammal och ung varit mycket inspirerande.
Barnen knöt en fin kontakt med pensionärerna som läste för dem, berättar Eivor Schultz.
I höstas skickade ABF ut ett meddelande till skolor och förskolor i Sundsvall för att höra om någon var intresserad. Spontant var det bara Ljungans föräldrakooperativ och Bredsands skola som svarade, men nu har man också pratat med Granloholms skola som visat intresse.
För att hitta äldre som vill gå ut i skolorna och läsa för barnen kontaktade ABF Pensionärernas riksorganisation, och det var så Ulla Sahlin och Gerda Hansen fick "jobben" som sagotanter.
För sitt andra besök på Ljungans föräldrakooperativ tar Ulla med sig två böcker som hon läser för barnen.
De här böckerna brukade jag läsa för min son, för 50 år sedan, berättar hon.
Ulla tycker att det är mysigt att få den kontakten med barnen som hon får vid läsestunderna och hoppas att hon ska få besöka Ljungan många gånger till.
Jag tycker jättemycket om att läsa och då går det bra, säger hon.

Mer läsning

Annons