Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gamla skogsrättigheter spökar i Gnarp

Rättigheter för att ta husbehovsved och sågtimmer för byggnadsunderhåll ända från 1700-talet spökar i skogsaffärer i Norromå i Gnarp.

Annons
En skogsägande bybo vill ha ersättning från länsstyrelsen för att en granne har gamla rättigheter som belastar hans fastighet. Detta var inte känt då skogsägaren köpte mark från lantbruksnämnden, länsstyrelsens föregångare, i början på 1980-talet.
Enligt ett rättsfall från 2002 fick skogsägaren betala 3 000 kronor till grannen för att denne inte längre skulle kunna ta virke för husbehov. Rätten för att ta ved kvarstod dock. Kruxet var bara det att det handlar om flera fall än den som det avgjorda rättsfallet avsåg.
Det finns nämligen fem ved- och skogsfångsservitut som ännu belastar skogsägarens fastighet. Grannen har rättigheterna och står fast vid dem. Totalt belastas 52 hektar av ursprungsfastigheter i en senare bildad, större fastighet.
Skogsägaren vill ha kompensation för att grannen har gamla rättigheter i hans fastighet. Länsstyrelsen har begärt att LRF Konsult ska göra en bedömning av hur mycket belastningarna kan värderas till.Mer läsning

Annons