Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gammal byggkonst hålls vid liv

/
  • Magnus Björklund jämnar till det sista på plankan. Och så var det dags. Nu ska bara takfotsplankan passa ihop med takfotskroken, som är ett avbarkat rotben av gran, säger Peder Dalström, och får hjälp av Jonathan Layton med lyftet.
  • Lite snitsig får man vara, säger Peder Dalström, och jämnar till det sista på takfotsroten med yxan.
  • Erik Öberg diskuterar ritningen med Johanna Ulfsdotter.

"Lät osz säya sant och orden inte skräda" står det redan 1712 i Johan Runius Samlade skrifter. Och så långt kan vi vara överrens, det behövs ett nytt brädtak på eldhuset från Haverö. I regn och rusk får hugade kursdeltagare under tre dagar lära sig bland annat att skräda plank och återskapa en äldre takkonstruktion.

Annons

På toppen av Sundsvall, på en matta av gulnande björklöv, dalande nysnö och omgiven av en tidsenlig gärdesgård, håller Sundsvalls museum tillsammans med Drakfastigheter en kurs i läggning av handspjälkat brädtak på Norra berget.

Ett eldhus från sent 1700 tal, med jordgolv öppen eldhärd och sovlave får ett nytt tak under överinseende av timmermannen Peder Dahlström från Vilhelmina. Två studenter från träakademin i Kramfors, Jonas Turdell, Gällivare, Erik Öberg, Arvidsjaur, byggnadssnickaren, Magnus Björklund från Njurunda samt timmermannen Jonathan Layton Norrlindsjö, deltar under de tre dagarna i timmerteknik.

– Det här är ett spännande projekt, som började med trädfällning i Gudmundstjärn under vintern, och timmerkörning med häst och doning. I juni hade vi en kortare kurs i att spräcka stockarna, vilket var målsättningen för att kunna fortsätta med att bygga taket på eldstugan under hösten, säger eldsjälen Johanna Ulfsdotter, Sundsvalls museum.

Rivning av tak, bearbetning/skrädning av plank, utförs med skräyxa, anpassning mot väggliv, och återskapande av äldre takkonstruktion är ett gammalt hantverk som håller på att falla i träda.

– Att hitta stammar med rak ved är viktigt annars blir veden vresig, och reser sig, säger timmermannen, och kursledaren Peder Dalström.

– Bättre kurs i historia går inte att få. Jag byggde min egen fjällstuga i Ljungdalen, så det här får bli en fortsättningskurs i ålderdomlig teknik, säger Magnus Björklund, mellan lapphandskarna och yxhuggen.

Mer läsning

Annons