Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gammal information kan återanvändas

/

I vår digitala tid skickas information hit och dit.
Men ibland skadas den och måste omsändas, och vid många omsändningar minskar överföringshastigheten och systemets kapacitet.
Mikael Gidlund vid Mittuniversitetet blev nyligen doktor på metoder att återanvända trasiga datapaket. Med deras hjälp kan antalet omsändningar minskas.

Annons
I det digitala samhället rusar information fram snabbt i form av elektriska, ibland optiska, signaler - men inte tillräckligt snabbt.
Nya tjänster kommer hela tiden. Datahastigheten är för låg och bandbredden inte tillräckligt stor, säger Mikael Gidlund.
Och när det handlar om överföring i luft kan datainformationen ta olika vägar och när den når mottagaren kan det ha blivit fel i själva meddelandet, så att informationen inte går att läsa, säger han.
Det är den trådlösa överföringen han arbetat med i den doktorsavhandling som nyligen gav honom examen i ämnet elektronik.
Om meddelandet inte går att läsa måste det skickas på nytt, och att skicka om det många gånger tär på systemets kapacitet.
Men - även i meddelanden som inte kunnat avkodas finns bitar av material som är dugligt. Grundidén är att ta vara på fragmenten och kombinera dem med den nya omsändningen.
Då är sannolikheten stor att meddelandet accepteras. Och i slutänden behöver man inte omsända det lika många gånger som man skulle behöva göra om man inte använde delar av de föregående överföringarna, säger Mikael Gidlund.
Det han har bidragit med är metoder att genomföra detta tekniskt. Han är uppväxt i Timrå och gick på Västermalms gymnasium innan han började läsa vid dåvarande Mitthögskolan. Efter ett uppehåll för militärtjänst tog han magisterexamen och nu har han hunnit hela vägen till doktorsexamen.
Timråbo har han förblivit. Men nu efter examen väntar antingen en post doc-period, möjligen på Irland, eller arbete inom industrin. Och de företag som är intresserade av trådlös kommunikation finns tyvärr inte i Timrå. Inte än i alla fall.

Mer läsning

Annons