Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gammalt hantverk populärt

Annons
Med grankåda i händerna tillverkades en gärdsgård av nyfikna kursdeltagare. Under ledning av ursäkre kursledaren Herbert Johnsson. Det var på gårdstunet utanför Björks i Ortsjön det tilldrogs sig.
Först yxades slanorna till nedtill så att det lätt går att driva ner dem i de två hål som gjorts i backen med ett spett som är böjt nertill.
Böjen gör att spettet söker sig ner i backen när man vickar på det säger kursdeltagaren Lennart Björk från Ottsjön självsäkert.
Till tio meter gärdsgård går det åt 20 stycken granstörar som bör vara omkring två meter långa och ställs två och två lodrätt med en meters lucka till nästa par. De horisontellt liggande slanorna (roor) är mellan sex och sju meter långa och ska vara omkring 80 centimeter i grovändan.
Virket till slanorna ska vara senvuxen gran för att få en stark och smidig gran. Sådana hittar man i gransnår, virket huggs, kvistas och randbarkas, säger Herbert Johnsson från Fränsta.
Det material som störarna binds ihop med är tunna granvidjor. För att göra dem mjuka och böjliga så värms de i ett hett vattenbad i ungefär tio minuter. Då är de lätta att hantera och går inte av när man böjer dem.
Först klyver man vidjan i två delar och värmer upp den i vattenbadet. Vidjan slås med ett halvslag runt den ena stören och lindas i åttor kring de båda störarna. Nu kan slanan vila på vidjan du slagit runt störarna, säger Herbert Johnsson och kursdeltagarna ser med skräckblandad förtjusning fram emot att få pröva detta uråldriga hantverk.
De historiska gärdsgårdsstängslen har under årens lopp varierat och utvecklats olika lokalt. Men i princip är det dubbla rader störar sammanbundna med vidjor som man lagt slanorna på som är det vanliga i Sverige.
Har du tillgång till yxa, spett, såg, kniv och snöre är det bara sätta igång och tillverka din egen gärdsgård sedan du frågat markägaren om lov när det gäller att ta granstörarna. Najtråd är absolut förbjudet att använda och anses som ett brott mot mänskliga traditioner.

Mer läsning

Annons