Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gångbron ska rivas

/
  • Robert Pettersson på Trafikverket välkomnar alla synpunkter på den nya bron.
  • Den nuvarande gångbron över Ljungan kommer snart att rivas.

Den nuvarande gångbron över Ljungan i Njurunda ska rivas. Cyklister och gående kommer därför behöva ta sig över på E4-bron.
– Vi är inte nöjda, vi har många barn och äldre som går här, säger Njurundabon Bengt Olof Andersson.

Annons

Den nuvarande E4-bron vid Njurundabommen ska få ett mindre körfält och en gång- och cykelväg. Detta efter att kommunen har konstaterat att den gamla gångbron över Ljungan är i för dåligt skick och därför ska rivas. Det, och att bara en 20 centimeter hög kantsten ska skilja bilvägen från gångvägen har fått flera Njurundabor att reagera.

– Vi har krävt att de ska sätta ett räcke mellan körbanan och gång- och cykelvägen. Vi har lämnat synpunkter till Vägverket. Men kommunen och Trafikverket säger att ett räcke skulle försvåra snöröjningen och att det skulle bli dyrare. Men jag tycker inte att man kan väga pengar mot att så många människor blir utsatta för skaderisk. Vi har mycket skolbarn och äldre människor här och vi är väldigt beroende av bron, säger Bengt Olof Andersson som sitter i E4-kommittén för Klockarbergets Samfällighetsförening i Njurunda och fortsätter:

– Vissa påstår att trafiken på bron kommer att minska i och med nya E4 men det kommer ändå vara mycket trafik så vi vill ha det här räcket. Vi är många som har ställt upp och gått emot Trafikverket i den här frågan. Räckena är det vi känner för och där kan vi inte mötas, säger han.

Enligt Robert Pettersson på Trafikverket finns det både för- och nackdelar med beslutet.

– Jag är medveten om att det har blivit en debatt och vi tar in alla synpunkter som kommer in. Men jag tror att många är mentalt inställda på den nuvarande trafiken på bron och det är klart att det blir farligt då, men enligt beräkningar kommer det inte att åka mer än 3 000 bilar per dygn över bron och det är inte speciellt mycket trafik. Det finns dessutom många som är emot ett räcke eftersom det finns folk som balanserar på dem. Räckena försvårar dessutom vid snöröjning, säger han.

Mer läsning

Annons