Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gästhamnen i Sundsvall—en död plats

/
  • Två båtar i Sundsvalls Gästhamn. Mitt i semestern.
  • Det finns plats för 25 båtar i den nuvarande gästhamnen. Den nya som planeras till 2006 ska ha 60.
  • Den nya gästhamnen ska enligt planerna ligga i inre hamnbassängen.
  • Nu är servicen i Sundsvalls Gästhamn bortsparad.
  • Detta är vad båtfolket möter när de besöker gästhamnen i Sundsvall. Ingen service - men en ny hamn planeras nästa år.
  • Skylten som säger att här finns en kvalitetssäkrad och betygsatt gästhamn. Den och förtöjningsbryggorna är allt som finns kvar i Sundsvalls Gästhamn.
  • Den k-märkta ångbåten Primus tar inte längre emot bokningar.
  • Så här presenteras Gästhamnen i Sundsvall i årets upplaga av Gästhamnsguiden.
  • Runt 500 hamnar finns med i guiden. Tre har fått guldstjärna och den enda i Norrland som har fått den utmärkelsen är Örnsköldsviks Gästhamn.

Bara förtöjningsbryggorna är kvar. Och gästhamnsskylten den blå, med det gula ankaret. Gästhamnen i Sundsvall kan inte längre erbjuda båtfolket någon service. En skylt vid kajen berättar den dystra sanningen.

Annons
Det finns turister som har planerat en vistelse i Sundsvalls gästhamn och gjort sig omaket att lägga till vid kajen för att tanka, bunkra vatten och ta sig en dusch.
Kanske har de läst Gästhamnsguiden för 2005, som är sjöfolkets hotellbibel. Där finns gästhamnen i Sundsvall med. Och den blågula gästhamnsskylten ska vara signalen som visar att här finns det en kvalitetssäkrad och betygsatt gästhamn.
Den som läser lite noggrannare ser att klassificeringen för säkerhet, miljö, toaletter och duschar saknas. Men det står tydligt att det finns tvättstuga, vatten, latrin, mastkran, miljöstation, eluttag, gasol och annat i gästhamnen.
Väl framme i hamnen får besökarna veta att första natten är gratis. Sedan måste de ringa till kultur- och fritidsförvaltningen och anmäla sin närvaro och betala 30 kronor per dygn, för att inte hamnen ska blockeras helt av långtidsparkerare.
Det som möter dem är en illa städad kajplats.
Kiosken är igenbommad.
Byggnaden med toaletter, duschar, tvättmaskiner, pentry och matrum är borttagen.
Ogräset breder ut sig. Till och med i de stora betongkrukorna. Det är fimpar, glassplitter och skräp på marken. Känslan av ödslighet förstärks av en övergivem varuvagn, en kvaddad plaststol och en grön Systempåse som vajar i ensamt majestät i flaggstången.
Ynkligt att Sundsvall som ska vara Norrlands metropol har en så usel gästhamn. Det ska ju finnas något trevligt att bjuda på så att turisterna trivs. Under gatufesten drällde det av båtar här och folk fick gå långa vägar för att hämta vatten och bensin, säger Tony Dremé, Sundsvall.
Han brukar sitta på trappen till den nedlagda restaurangen. Ögonen kan åtminstone vila på vattenglitter och han får sitta i lä.
Men det är har blivit en död plats. Enstaka flanörer kommer förbi. Restaurangen är stängd och ska rivas och Primus gör inte turer för vanligt folk längre. Det är riktigt dåligt för en sjöstad som Sundsvall, säger han.
Två båtar ligger och guppar i gästhamnen på onsdageftermiddagen.
På skylten vid kajen kan man läsa att en ny gästhamn planeras för 2006.
Den ska ligga hamnbassängen, mittemot de blivande TV-huset, och ha plats för ett 60-tal småbåtar.
Blir den fullt utrustad med toaletter, duschar och annat?
Det går inte att säga än, men vi ska jobba med frågan under hösten, säger Lars-Erik Återgård, idrotts- och fritidschef i Sundsvall.
Gästhamnens nuvarande tillstånd förklaras med sparkravet på 5,5 miljoner kronor som kultur- och fritidsnämnden ska genomföra och 100 000 kronor plockades från gästhamnen.
ST har sökt flera ledamöter från kultur- och fritidsnämnden för kommentar utan att lyckas.

Mer läsning

Annons