Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gatufesten för dyr för stans krögare

Krögare i Sundsvall är inte längre intresserade av att sätta upp serveringstält på Gatufesten. Anledningen är att det inte bär sig ekonomiskt.

Annons
Fjolårets Gatufest blev ingen succé för Brandstations serveringstält på torget.
Med facit i hand bar det sig inte. Vi förlorade så mycket pengar att vi var nära en konkurs. Hela året har gått åt för att hämta oss ekonomiskt, säger Uffe Steringer.
Detta vill han aldrig mer uppleva.
Vi måste betala för vakterna. Tillstånden har blivit dyrare och hyran har blivit så hög att vi måste sälja oerhörda volymer för att det ska gå runt, och jag törs inte riskera min verksamhet för en sådan sak.
Om det över huvud taget ska vara möjligt för Sundsvallskrögare att delta i Gatufesten måste det till andra upplägg och andra priser, tror han.
Nu på måndag ska en första träff äga rum mellan arrangörer och krögare för att diskutera villkoren inför årets Gatufest.
Jag har fått uppgifter om att gourmetkrogen Gondolen från Stockholm kommer till Sundsvall under Gatufesten. Lite tråkigt är det, eftersom Sundsvallskrögarna borde komma i första hand, säger Uffe Steringer.
Kenneth Sillman är också mycket tveksam till att fortsätta med servering på Gatufesten.
Det har blivit så dyrt att det inte går. Som krögare tar man en väldig risk. Blir det som i fjol, med dåligt väder och dåliga artister är det omöjligt.
Det måste även finnas luckor i programmet som gör det möjligt för publiken att besöka serveringstälten, tycker han.
Vi har ju inte så många timmar på oss för att få upp försäljningen. En timme hit och dit betyder väldigt mycket.
Även Kenneth Sillman ska delta i måndagens möte.
Per Hedebrand, som är delägare till Dalton\'s Saloon, tillhör också de tveksamma.
Vi har förhandlat fram och tillbaka med arrangörerna och det är möjligt att vi ställer upp. Men det beror helt och hållet på vad det kostar.
Han tror att festivalernas tid är på väg ut.
De har samma problem med Storsjöyran i Östersund. Det har blivit för dyrt och riskabelt för krögarna att delta, säger han.
Och Per Sikström, som äger O\'Leary\'s funderar.
Vi gick back med 100 000 kronor i fjol, men vi överväger att ändå vara med om vi får en bra placering till rätt pengar, för vi gör det inte till vilket pris som helst, säger han.
Han tror inte att festivalerna är på väg ut.
Folk vill alltid ut och roa sig. Men blir det för dyrt för oss och gästerna blir det inget. Och det hänger inte på oss, för det är inte vi som är profitörerna. Det är artisterna som har blivit så dyra och som tjänar pengar.
Mer läsning

Annons