Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Genväg vid E4 stängs av

Nu ska bilisterna som genar längs kajkanten mellan Inre hamnen och Vindskärsvarv stoppas. Deras beteende skapar långa köer på E4:an. – Det här har blivit ett allt större problem, fler än hundra bilar gör så här dagligen, säger Göran Gustafsson, fastighetskontoret.

Annons
På torsdag sätter kommunen upp två cementsuggor vid järnvägsövergången längs sträckan, i förlängningen av Kolvägen, strax öster om företagen Cementa och Grus&Betong.
På senare tid har allt fler bilister använt passagen. De gör det för att slippa köa vid rödljusen på E4:an i höjd med Vindskärsvarv. Problemet är att när bilarna får grönt ljus när de genat, uppstår köer på E4:an.
På senare tid har det blivit köer ända in mot Sundsvalls centrum, vilket inte är acceptabelt. Det blir rött i trafikljusen när det inte ska vara det, säger Göran Gustafsson.
Från början tänkte kommunen nöja sig med en skylt med genomfart förbjuden, men efterhand ändrade man sig. Idag är sträckan skyltad som en återvändsgata.
Av erfarenhet vet vi att de flesta inte respekterar en skylt. De kör där i varje fall, säger Göran Gustafsson.
För företagen som använder gatan, främst Cementa och Grus&Betong, blir det besvärligare. Företagets lastbilar får i fortsättningen åka tillbaka in mot centrum för att ta sig ut på Europavägen. Och vintertid blir det svårt att svänga ut via korsningen i höjd med glashusen på Kolvägen.
De har tunga bilar och släp. Är det halt väglag på vintern är det en taskig korsning att köra ut vid. Det kan bli så att de måste köra hela vägen tillbaka till Shellmacken, säger Göran Gustafsson.
Kommunen uppskattar att ett hundratal bilister använder sig genvägen dagligen. Värst är situtationen vid rusningstid, mellan 15.30 och 17.30.
Det här sprider sig fort. Är det någon som ser det så berättar han det för någon bekant. Och så rullar det på säger Göran Gustafsson.
På sikt hoppas kommunen på en mer långsiktig lösning för trafiken i området. Ett sådant arbete startar i vinter.

Mer läsning

Annons