Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Giffarna vill få barnen att äta bättre

/

GIF Sundsvall vill få skolbarn i Sundsvall att äta bättre och motionera mer.
Till hösten drar A-lagsspelarna och tjejerna i Sundsvalls Dambasket ut i skolorna för att ändra attityder och sprida kunskap.

Annons
Tendensen i samhället är tydlig sedan några år. Vi rör oss mindre, äter sämre och blir tjockare. På sikt är risken stor att det blir fler hjärt- och kärlsjukdomar och diabetesfall.
Bland unga är situationen inte heller bra. Var fjärde tioåring i Västernorrland är överviktig.
Nu vill GIF Sundsvall tillsammans med Sundsvalls kommun, landstinget, Handslaget och privata aktörer satsa 429 000 kronor för att förbättra läget.
Lagom till höstterminen ska en ny projektledare anställas på halvtid. Den personen ska tillsammans med A-lagsspelarena i GIF och Sundsvalls Dambasket göra en rad aktiviteter vid en utvald skola.(se faktaruta).
GIF Sundsvall vill gärna bli förknippade med positiva sammanhang. Vi vill komma ut i skolor och rekrytera spelare, ledare och åskådare. Det är ett argument för den här satsningen, säger Torbjörn Wiklund, vice ordförande i GIF Sundsvall.
Men det nya arbetet är också en fortsättning på det lyckade projektet Fotboll Plus. Då engagerade sig Giffarna i att locka invandrarbarn och deras föräldrar till fotbollen. Även läxläsning ingick. Fotboll Plus drivs nu vidare i kommunal regi.
Vi hoppas kunna vara med och påverka utan att vi riskerar något ekonomiskt för föreningen. Genom det här kan även ungdomssektionen växa eftersom projektledaren också ska kunna jobba med annat, säger Torbjörn Wiklund.
Elitidrottsmännen i GIF Sundsvall har god kännedom om bra kostvanor. Det beror på att föreningen målmedvetet satsat på utbildning.
Nu ska de kunskaperna spridas samtidigt som positiva sporrar ska skickas till eleverna.
Våra spelare är stora förebilder för många barn. Om de säger något tar det bättre än om jag säger något till mina söner till exempel, säger Torbjörn Wiklund.
Varken Sundsvalls kommun eller landstinget har tagit ställning till om de ska stödja projektet.

Fakta/ Så ska eleverna aktiveras
Elitidrottarna i Giffarna och Sundsvalls Dambasket ska hjälpa eleverna på den utvalda skolan att röra sig en halvtimme om dagen.
Dessutom ska de själva träffa eleverna två gånger i veckan för att göra följande:
- Få eleverna att skriva dagbok över kost och motion.
- Utbilda i näringslära.
- Lära ut och laga nyttiga och snabba mellanmål.
Dessutom ska de hålla i information för föräldrar vid skol- och klassträffar samt vara med och äta frukost vid utvalda tillfällen.

Mer läsning

Annons