Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Giftig björnloka på väg att försvinna

/
  • Parkchef Björn Nilsson brukar få skära och ta i de giftiga jättebjörnlokorna. Han har fått gift på fingrarna många gånger, men sköljer bort det med vatten.
  • Jättebjörnlokan ser ut som hundkex fast mycket större. De kan bli uppåt två meter höga.
  • Jättebjörnlokans blad ser ut som stora rabarberblad men är farliga att ta på.
  • Parkchef Björn Nilsson brukar få skära och ta i de giftiga jättebjörnlokorna. Han har fått gift på fingrarna många gånger, men sköljer bort det med vatten.

Jättebjörnlokorna börjar ge med sig. Kommunen har koll på de platser där den ovälkomna växten brukar dyka upp. Med hjälp av ogräsmedel hålls de borta.

Annons
Frön från den giftiga växten kan finnas i jorden upp till fem år för att sedan börja växa. Därför måste varje ställe där det har funnits växter besökas efter några år. Men för tillfället är läget under kontroll.
De senaste två åren har vi inte hittat några nya jättebjörnlokor, men det kan ju finnas de som växer där ingen har upptäckt dem, säger Björn Nilsson på kommunens fastighetskontor.
För tio år sedan gjorde kommunen en inventering av alla jättebjörnlokor i kommunen. Sedan dess har de bekämpats.
Anledningen till att jättebjörnlokan fått så dålig status är dess giftiga växtsaft. Om den kommer i kontakt med huden kan en brännskada uppstå. Skadan kan bli värre om det är soligt då UV-strålarna lättare bränner huden. Växtsaftens gift gör att hudens UV-skydd försvagas. Därför ska den som blivit bränd hålla sig borta från solen. Björn Nilsson som ofta kommer i kontakt med björnlokan har aldrig fått några skador.
Jag har fått på mig växtsaft flera gånger men det går att tvätta bort innan det blir någon irritation, säger han.
Bladen sprayades förra veckan med ett växtdödande medel. Det gäller att spraya bara på bladen eftersom medlet dödar all växtlighet.

Mer läsning

Annons