Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Glädjebeskedet: Miljonvinster för kommunens bolag

/

Stadsbacken AB ser ut att göra ett bättre ekonomiskt år än väntat.
Vinsten pekar på 105,3 miljoner kronor, 10,8 miljoner bättre än budgeten.
– Verksamheten går bra och det är förstås glädjande, säger kommundirektören Stefan Söderlund.

Annons

Läs också: 77 Miljoner i vinst för Stadsbacken.

Läs också: Kravet på kommunen – en krisplan för att rädda ekonomin

Kommunägda Stadsbacken hade ett tufft 2014 och bolaget nådde då inte sitt resultatmål. I stället stannade de ekonomiska siffrorna vid ett resultat på 21 miljoner, men det var långtifrån den budgeterade vinsten på drygt 60 miljoner.

Trots detta så höjdes vinstmålen till 95 miljoner för 2016.

– Det var lite tufft där Sundsvall Energi gjorde ett stort underskott. Något som påverkades av det milda vädret som drog ner försäljningen av energi. Vi fick också nedskriva värdet av oljelagret, säger Stefan Söderlund.

2015 ser ut att bli något helt annorlunda för Stadsbackens ekonomi. Den andra delårsrapporten ger positiva besked och prognosen är ett överskott på 105,3 miljoner.

Det är 10,8 miljoner bättre än budgeten.

– Det finns många anledningar till resultatet. Ränteläget hjälper förstås till och avvikelserna i Sundsvall Energi är inte så stora som i fjol. Sedan går verksamheten bra för tillfället, säger Stefan Söderlund.

De stora och positiva avvikelserna ligger hos Sundsvall Vatten (7,2 miljoner), Stadsbacken moderbolag (6,5 miljoner), Midlanda Flygplats (1,4) och Skifu (1,1).

Negativa avvikelser finns fortfarande hos Sundsvall Energi-koncernen (-4,2 miljoner) och Sundsvall logistikpark (-1,1 miljoner).

Håller ni det här året ut?

– Det ser bra ut, men det kan alltid hända saker. På sikt måste ägaren, det vill säga kommunen, bestämma hur vi ska göra med vinstutdelningar.

Sundsvalls kommun senaste ekonomiska prognos pekar på ett överskott med nio miljoner. Men risken bedöms som stor att kommunen gör ett underskott för 2015.

Stefan Söderlund tycker inte att det är en lösning att använda Stadsbackens vinst för att täcka upp kommunens underskott.

– Stadsbackens vinst kan inte långsiktigt användas för att täcka ekonomiska underskott i kommunens drift utan bör användas för offensiva satsningar av engångskaraktär.

Mer läsning

Annons