Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Glänsande veteraner på utflykt

/
  • Många samlades för att beundra den gamla T-forden. bland annat från höger Arvid Bergseije och Wiktor Kinert
  • Pelle Christoffersson har lagt ner många timmar för att rusta upp och föra sin Plymouth vacker och körduglig.
  • Bernt och Lena Österlund gillar att åka med sin DKW.

Varje onsdag kväll träffas Sundsvalls Motorveteraner för att umgås och ha trevlig tillsammans. 13 gånger har det blivit hittills i sommar.

Annons

Först samlas de på en gemensamplats inne i stan. Senast var det vid hamnen. Första timmen ägnar de åt att titta på bilarna. Träffen kan närmast liknas vid ett bilmuseum. Flera av bilarna har skyltar som tydligt talar om att det är kultur som kör på vägarna.

En av många entusiaster i klubben är Bengt Österlund som kom med sin DKW från 1939. En bil där karossen till stora delar består av trä.

– Jag har varit intresserad av bilar sedan barnsben, säger han. Hemma på gården har jag tolv veteranbilar. Som tur är så är skatten bara 45 kronor om året och genom att jag är med i klubben så är det en bra rabatt på försäkringen.

Onsdagens utflykt gick till Gudmundsbyn. Där visade brukshundsklubben upp rallydressyr med sina hundar. Sedan blev det förstås fika och umgänge.

Nu är det inte bara männen som intresserar sig för äldre bilar. Ingrid Westlund äger och kör en Morris från 1954.

– Den fyller 60 i år, konstaterar hon.

– Jag tycker det är roligt att få äga och köra den här bilen. En bil som jag ägt i drygt tio år.

Ytterligare en bil som var med under gårdagen fyller jämt i år. Grönglänsande stod den parkerad och väckte stor uppmärksamhet.

– Min T-Ford fyller 100 år i år, säger Benny Grafström, som tycker sommaren i år varit bra.

– I år har jag kunnat vara ute ofta och köra med bilen. Som längst 35 mil en dag när vi åkte ner till en träff i Hälsingland. Oftast blir det kortare turer.

Klubben har i dag 350 medlemmar. Ordförande Bengt Fridholm uppger att det inte finns några krav på bilägande för att få vara medlem. Men man får gärna att ett intresse för bilar samtidigt som han betonar att det är umgänget i klubben som är det viktiga.

Mer läsning