Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Globala Sundsvall fokuserar på flyktingkrisen

/
  • Bodil Hansson (S) passar på att besöka ett flyktingläger genom viritual-reality-glasögon när temaveckan Globala Sundsvall startade under måndagen.
  • Anna Hassani Nordqvist, projektledare för Globala Sundsvall, Joachim Beijmo, Sida, och Pia Fjällmo, demokratisamordnare, Sundsvalls Kommun.
  • På Unga magasinet hänger Mikael Engman och Rebecca Lampinen upp dokumentärfotoutställningen
  • Christiane Rüdiger (V) och Bodil Hansson (S) testade viritual-reality-glasögon när temaveckan Globala Sundsvall startade under måndagen.

Tänk globalt – agera lokalt. På måndagen öppnade temaveckan Globala Sundsvall för fjärde året i rad med syftet att uppmärksamma globala frågor i ett lokalt perspektiv. I år med särskilt fokus på flyktingkrisen.

Annons

Det är ett fullmatat program som erbjuds under temaveckan. I första hand är det riktat mot gymnasieskolans elever och lärare men även allmänheten har tillgång till de flesta programpunkterna.

– Det finns program för varje dag fram till söndag. Dels är det många föreläsningar på olika skolor under veckan men vi har också öppna träffar och flera utställningar att titta på. Bland mycket annat poeten Bob Hansson som pratar om sin nya bok på torsdag och vid Mittuniversitetets campus kan man se utomhusutställningen "Whole Earth", berättar Anna Hassani Nordqvist, projektledare för Globala Sundsvall.

Hela veckan är ett återkommande samarbete med det svenska biståndsorganet Sida.

– FN beslutade i helgen om nya hållbarhetsmål för 2030. Det är tuffa mål avseende miljöarbete och hållbar utveckling som rör oss alla. I det perspektivet är det viktigt att vi förstår vilken roll varje människa har. Vi måste bidra lokalt för att kunna förändra globalt. Flyktingkrisen är det mest akuta just nu och då behövs hjälp både här hemma och på de platser folk flyr från, säger Joachim Beijmo, kommunikationschef på Sida.

Det finns möjlighet att i Kulturmagasinet virtuellt besöka ett flyktingläger under temaveckan. Kortfilmen "8 minuter på flykt" visar hur livet i ett flyktingläger i Jordanien ser ut, berättat av en ung flicka på flykt. Genom att se med särskilda glasögon blir hennes vardagssituation nära och mycket realistisk.

Bodil Hansson (S) och Christiane Rüdiger (V) från Sundsvalls kommunstyrelse var på plats i Kulturmagasinet under måndagen och provade att besöka ett flyktingläger genom virtual-reality-glasögonen.

– Det blir oerhört närvarande och verkligt. Och det är viktigt att förstå var de flyr i från. Särskilt nu när vi måste kraftsamla för att kunna ta emot flyktingar på bästa sätt. Det krävs mycket jobb för att hitta bostäder och arbetstillfällen, säger Bodil Hansson, vice ordförande i kommunstyrelsen.

Pia Fjällmo som är demokratisamordnare på Sundsvalls Kommun rekommenderar fotoutställningen "These eyes have seen" som visas på Unga Magasinet.

– Det är en oerhört stark samling bilder från olika konfliktområden, som presenteras av fotograferna på bildbyrån Kontinent. På onsdag kommer även bildjournalisten Magnus Laupa hit för att berätta om vad som driver fotografer att lämna tryggheten hemma och istället berätta om oron i världen. Men bilderna kan ses här under hela veckan, berättar Pia Fjällmo.

Hållbar utveckling och miljömedvetande är något som berör alla menar Anna Hassani Nordqvist, projektledare för Globala Sundsvall.

– Allt hänger ihop, jämställdhet, miljö, samhällsutveckling, hälsa. Det enkla målet är att människan och miljön ska må bra, nu och i framtiden.

Läs mer och se hela programmet här.

Mer läsning

Annons