Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

God man ifrågasätter hur barn behandlas

När bröderna, tio och femton år gamla, fick beskedet på Migrationsverket att de skulle avvisas utan sina föräldrar sprang den ene ut och spydde. Efteråt var de apatiska.
Deras gode man Erica Wikström-Holländer berättar om hur krasst myndigheten agerar.

Annons
Två gånger har Erica Wikström-Holländer fått information som god man på Migrationsverket. En gång tillsammans med de barn från Syrien hon företräder och en gång tillsammans med andra gode män.
Beskedet har varit tydligt båda gångerna, arbetet med att verkställa avvisningarna av barn till föräldrar som håller sig gömda har påbörjats. Det tycker jag inte stämmer med att Migrationsverket säger att barnens bästa ska utredas.
Vem ska utreda vad som är det bästa för barnen? Vem ska jämföra famliljehemmet i Sundsvall mot det hem som polisen hittar i hemlandet? Vem för juridiskt dessa barns talan? frågar hon nu i ett brev ställt till Migrationsverket i Norrköping.
Enligt Erica Wikström-Holländer slår socialtjänsten i Sundsvall ifrån sig med båda händerna och hävdar att de inte har något annat ansvar än att se till att barnen har det bra så länge de vistas i Sverige. Medan polisen säger att de bara har att verkställa Utlänningsnämndens beslut, de ska inte heller utreda något.
Vid båda besöken på Migrationsverket har hon upprörts. När hon tillsammans med andra gode män var på information var även socialtjänsten inbjuden, men ingen därifrån kom. Gången innan när pojkarna informerades var det den raka krassa informationen om att barnen skulle avvisas som väckte hennes reaktion.
Ingen frågar vad de vill eller känner. Ingen dokumenterar barnens situation. De ses som en ensamkommande barn, och trots att det bara är ett lagförslag arbetar man med det i praktiken här.
"Om Migrationsverket i Norrköping medvetet går ut med ett budskap som går stick i stäv mot hur man agerar på lokalkontoren ute i lander är det cynism i allra högsta grad. Om Migrationsverket i Norrköping inte vet vad som pågår på lokalkontoren ute i landet är det skandal", avslutar Erica Wikstöm Holländer brevet till Migrationsverket.

Mer läsning

Annons