Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Golfbanan ett svartbygge

Träningsbanan för golfspel vid Stornäset på Alnö är ett svartbygge och ska tas bort. Det står klart efter att regeringen upphävt bygglovet för rangen.

Annons
Markägaren i området har tillsammans med Alnö golfklubb byggt en så kallad driving range, en mindre träningsbana strax väster om Stornäsets gård.
Rangen är det första steget mot den planerade golfbanan vid Stornäset, ett projekt som ännu har långt till byggstart.
Arbetet med träningsbanan är i princip klart. Gräsmattorna såddes förra året och rangen skulle invigas i maj enligt Alnö golfklubbs hemsida.
Nu är det tvärstopp efter regeringens ovanliga beslut. Regeringen upphäver det bygglov \"för tilfällig åtgärd\" som markägaren fick för rangen i augusti 2002. Bygglovet har överklagats hela vägen av några närboende på Alnö.
Därmed ger regeringen bakläxa till både stadsbyggnadsnämnden i Sundsvall, länsstyrelsen och kammarrätten, som alla godkänt bygglovet.
Regeringen konstaterar att ett tillfälligt bygglov inte kan ges till en driving range. Den är en permanent anläggning som dessutom kommer att ingå i den stora golfbanan när och om den byggs. Tillstånd får sökas efter att detaljplanen för golfbanan godkänts.
Därmed är träningsbanan numera ett svartbygge.
Kommunen har ansvaret att se till att den tas bort, säger Lena Källberg, handläggare på miljö- och samhällsbyggnadsdepartementet.
På stadsbyggnadskontoret i Sundsvall är frågetecknen stora som hus, inför vad som ska göras.
Jag vet ärligt talat inte. Kommunens jurister får tala om för oss hur vi ska hantera det här, säger Gunno Andersson, byggnadsinspektör.
Ordföranden i Alnö golfklubb, Håkan Johansson, vill inte uttala sig om regeringens besked, eftersom det är markägaren som sökt bygglov.
Men beslutet är ett nytt bakslag för klubben som arbetat med golfplanerna sedan 2002 och hoppats på en mjukstart med träningsbanan. Nu får man ge sig till tåls fram till att detaljplanen för hela golfbanan vunnit laga kraft. Även den planen har överklagats av två privatpersoner ända till regeringen.
Avgörandet dröjer.
Beslutet kan komma före sommaren. Först ska Boverket säga sitt, förklarar Lena Källberg.
Om och när detaljplanen för golfbanan får godkänt av regeringen blir det byggstart, med möjlighet att söka bygglov även för driving rangen.
Det bör vara lättare, eftersom det då gäller ett permanent bygglov, säger Lena Källberg.


Fakta / Golfbanan på Alnö
2002: Den första planen för en blivande golfbana vid Stornäset på Alnö presenteras av nybildade Alnö golfklubb.
2003: Stadsbyggnadspolitiker i Sundsvall säger ja till projektet, miljöpolitiker säger nej och länstyrelsen är mycket tveksam.
Början av 2004: Länsstyrelsen ger klartecken efter att golfklubben krympt banan och lämnat vissa känsliga områden i den unika miljön vid Stornäset.
Juni 2004: Detaljplanen för golfbanan godkänns av kommunfullmäktige men överklagas ända till regeringen som ännu inte avgjort frågan.
Mars 2005: Regeringen upphäver bygglovet för en driving range intill den blivande golfbanan.

Mer läsning

Annons