Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Golvet på Skottsundsgårdens servicehus...

Golvet på Skottsundsgårdens servicehus är för hårt. Det gör att personalen får belastningsskador på fötter, ben och rygg. Kommunen vill köpa in specialsydda skor. Men åtgärden räcker inte, anser Arbetsmiljöverket.

Annons
Ärendet med de hårda golven på Skottsundsbackens servicehus började redan för fem år sedan. Då hade delar av äldreboendet byggts om. De nya golven upplevdes av personalen som hårdare än de gamla.
Synpunkterna framfördes till chefer och skyddsombud med förhoppningen om att mattorna mattorna på de övriga sex avdelningarna skulle bli av en annan kvalitét. Men så blev det inte.
Tre år senare bestämde Arbetsmiljöverket att kommunen måste böta 500 000 kronor om inte golven byttes ut. Då överklagade kommunen ärendet till Regeringsrätten som höll med om att det räckte med bättre arbetsskor för att minska belastningsskadorna.
Enligt Kommunhälsan skulle varje anställd behöva två par skor per år. Skorna måste vara individuellt utformade och kostar 3 000 kronor paret. Förlaget avfärdades som orimligt. Istället föreslogs schemaändringar för att personalen ska behöva gå mindre.
Men Arbetsmiljöverket står fast vid åsikten att golven på Skottsundsbacken måste bytas. Verket hänvisar till forskning som slår fast att ett långvarigt stående och gående på hårda golv ger besvär i ben, fötter och ländrygg.

Mer läsning

Annons