Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gör en fegis för harren

/
  • Flugfiskaren och flugbindaren Robert Wilson med en fin harr fångad på Sjönacken, Vindelälven, på en egenbunden fluga. Det ger en extra känsla åt fisket, säger han.
  • Robert Wilson har flugfiske som sin största hobby. På vintern sitter han och binder flugor för att drömma sig bort och för att bli lite tillfredsställd innan flugfiskesäsongen börjar.

En del gillar inte alls vinterfiske utan väntar otåligt på att få börja flugfiska. Robert Wilson sitter nu på kvällarna vid flugbindningsstädet:
– För att göra väntan kortare så är flugbindning ett bra sätt att drömma sig bort, bli stimulerad och bli lite tillfredsställd innan säsongen börjar.
Han tipsar om Fegisen – en bra harrfluga som också är enkel att binda.

Annons

Det finns otroliga mängder med flugbindningsmaterial; naturliga fjädrar, hår och en uppsjö av konstgjort material. Dessutom hur många som helst typer och storlekar av krokar. Detsamma gäller för flugbindningsstäd och verktyg. Som vanligt kan man verkligen nörda in på sin hobby så att plånboken blir mycket tunn.

Men det behöver inte vara så svårt eller dyrt.

Gitarrläraren Robert Wilson, 30 år, tillbringade barndomssomrarna uppe vid Storvindeln i Västerbotten.

– Jag började att spinnfiska efter gädda, harr och öring när jag var liten. Men jag blev mätt på det fiskesättet. Jag visste var harren och öringarna fanns. Jag blev less helt enkelt, berättar han.

I 15-årsåldern köpte han ett flugspö, och tyckte att det var så kul att bara kasta.

– En kompis gav mig då ett flugbindningsset. Det var sjukt roligt, och den känslan att binda en fluga och få en fisk på den gjorde att det blev min största hobby, förklarar han.

Den första fluga han band var en så kallad spent spinner av hjorthår.

– Jag hade nog lite tur, för jag bara körde på. Men jag fick fina harar på flugan, minns Robert.

Hans kompis blev en mentor för honom på många sätt. Nu har Robert bundit flugor i halva sitt liv. Intresset har växt lavinartat. Men det har också gjort honom till en bättre fiskare.

– Förut fiskade jag bara och gissade mig fram med flugorna, men nu har det blivit mer att jag kollar insekter och speciellt under vintern försöker jag läsa på lite. Jag har märkt vilka fiskeframgångar som det har gett, när jag kan identifiera insekterna och välja rätt fluga, säger Robert.

Dessutom beter sig olika insekter sig på olika sätt, så flugorna måste fiskas olika.

För fem år sedan så blev det också lax- och havsöringsfiske för Robert. Då blev det nya flugmönster att binda, men det är en annan historia.

Är man riktigt fiskeintresserad så kan det lätt hända att man är frustrerad när sommarsäsongen är över.

– Det är omöjligt att hinna med allt man vill, så man måste verkligen välja vad man ska fiska, tipsar Robert.

Mer läsning