Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Gör ett Skansen av Norra berget"

/
  • Kjell Lönnå skulle vilja ha en fast scen där dansbanan i dag ligger. En alternativ placering är enligt honom bredvid lekparksområdet.

Sundsvallsprofilen Kjell Lönnå vill se en utveckling av Norra Berget i riktning mot ett norrländskt Skansen.
– Gör något mer radikalt än att grusa en gång och flytta några buskar.

Annons

På ST.nu:s valsatsning #kandulova har Kjell Lönnå ställt frågan om politikerna i Sundsvall kan lova att utveckla Norra berget till ett norrländskt Skansen.

För honom är frågan viktig och han tycker att kommunen borde satsa rejält med resurser på att utveckla Norra berget. Dels för kommunens egna invånare, men också för att dra turister.

– Varför åker folk till Gävle? Jo, för Furuvik. Östersund åker man till för Jamtli. Norrköping – Kolmården och Göteborg – Liseberg.

Det första kulturprofilen vill göra på Norra berget är att bygga en fast ändamålsenlig scen a la Solidenscenen på Skansen.

– Under sommarmånaderna kunde bland annat Nordiska kammarorkestern spela där och man skulle också kunna ha friluftsgudstjänster. Större produktioner som Diggiloo skulle också kunna göra ett stopp. Som det är nu går denna typ av evenemang ofta Sundsvall förbi. Minns hur bra det var när Helene Sjöholm och BAO var här.

Kjell Lönnå vill också flytta in en del kulturhistoriska hus från landsbygden i Medelpad och bygga upp en eller flera gator med dessa. Han tycker också att stans kyrkor kunde gå ihop och bygga ett litet kapell på berget.

– Tänk att ha mässor och bröllop där precis som i Seglora kyrka på Skansen.

Ska man ha inträde på Norra berget då?

– Nej, det tycker jag inte. Bara vid större evenemang och konserter, säger Kjell Lönnå.

Sedan skulle han vilja att restaurang Grankotten var öppet så att man kunde ta en fika eller äta vid utsiktsplatsen.

– Man tar dit vänner utifrån som tycker utsikten är fantastisk. När man sedan vänder sig om för att ta en fika i det gamla Jugendhuset är det stopp. Som det är nu måste man ju gå på begravning för att komma in där eftersom det bara hyrs ut, skojar han.

Politikernas svar till Kjell Lönnå är att de flesta vill satsa mer på Norra berget. Men några storsatsningar i lönnåisk anda är det inte tal om.

– De svarar väl ungefär som man kan förvänta sig inför ett val. Hade hoppats att något parti svarat att de skulle prioritera frågan och satsa si eller så mycket pengar. Att de vill forma Norra berget till en attraktion som drar folk hit.

Mest visionär i sitt svar är centerpartisten Hans Forsberg. Han vill förbättra kommunikationen upp dit genom att bygga en bergbana.

– Bergbana tror jag inte på. Jag tycker man ska använda den fina trappan som redan finns. Tänk om det blev ett axiom att man skulle gå trappan när man besöker Sundsvall.

Mer läsning

Annons