Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Göran, 71, arbetar fortfarande som lärare

/
  • Göran Mattsson har arbetat som lärare i trä- och metallslöjd i 47 år och trivs fortfarande bra med yrket.
  • Göran Mattsson arbetar hemma på gården till dess att höstterminen börjar.

Lärarbristen gör att äldre lärare får chansen att fortsätta arbeta längre.
– Jag har inte aktivt jagat jobb, folk har ringt mig, säger slöjdläraren Göran Mattsson.

Annons

Det var sex år sedan Göran Mattsson ''egentligen'' gick i pension.

– Det var lite neddragningar på Höglundaskolan för fem-sex år sedan. Då hade jag bestämt mig för att sluta som lärare, men efter det har jag ändå fått hoppa in och jobba både där och på andra skolor. Det behövs lärare och det är svårt att säga nej då man vill hjälpa till och behövs, säger han.

Faktum är att det inte gått en termin sedan dess då han inte fått arbeta som slöjdlärare. Skolorna behöver slöjdlärare och Göran Mattsson vill lära ungdomar att använda verktyg. Efter många år i yrket har han arbetat i många av Sundsvalls skolor, bland annat 13 år på Höglundaskolan innan ''pensioneringen'' och sedan inhopp på skolor i Stöde, Matfors, Lucksta, Ljustadalen och centrala Sundsvall.

– Jag trivs bra med att jobba såhär och det går utmärkt att kombinera med arbete på gården och i skogen. Om jag inte hade trivts hade jag tackat nej. Men gränsen går vid 100 procent, så mycket vill jag inte jobba, säger han.

Göran Mattsson har arbetat som lärare i 47 år och gick i pension innan de nya kraven på lärarlegitimation kommit.

– Han är en duktig lärare och behörig enligt de äldre kraven, säger Ulf Östholm, rektor på Höglundaskolan.

I höst ska Göran Mattsson arbeta halvtid som slöjdlärare på Höglundaskolan och han tycker fortfarande att det är lika kul.

– Jag trivs bra med eleverna och ämnet som sådant. Trä och skog har jag hållit på med sedan jag själv var barn och jag tycker det är roligt att lära eleverna att skruva och spika, säger Göran Mattsson.

Enligt honom finns det fortfarande ett intresse för trä- och metallslöjd, men det har förändrats.

– Barnen ser på tv hur saker tillverkas. Det smäller till och det är klart, sedan tror barnen att det fungerar så. Förr fanns ett behov av att skapa bruksföremål, nu är det enklare att åka till Ikea och köpa en hylla eller skål i stället för att tillverka en själv. Men barnen måste fortfarande lära sig att hantera verktyg, säger han.

Hur länge tänker du fortsätta arbeta?

– Det är svårt att säga, jag tar det termin för termin. Det handlar om hur länge man känner sig pigg och kry, säger Göran Mattsson.

Läs också: Skolorna efterlyser 21 lärare inför skolstarten

Mer läsning

Annons