Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gott om stor lax i Bergeforsen

/
  • För de yngre barnen är det alltid lika spännande när de stora fiskarna får vattnet att koka i noten. En del vägde nog lika mycket som lille Albin som fanns på stranden på tisdagen.

Det är mycket gott om stor lax vid notvarpet intill odlingen i Bergeforsen. De första två dagarna har gett fler stora honor än man egentligen behöver, 90 stycken.

Annons
Därför är det troligt att kvällens publika notdragning blir en upplevelse om väder och vattenföring är bra.
Vi har fått mycket bra hittills. Mer fisk än vi kunnat ta hand om, så därför har många släppts tillbaka till älven. Medelvikten är också hög, säger Lars Hedman, vid laxodlingen.
Däremot har det hittills varit ont om annan fisk än just lax. Öringar har man bara fått ett par stycken. Siken och abborren har heller inte visat sig.
Öringen har inte kommit, så därför får vi fortsätta med avelsfisket. I år tar vi bara 90 honor mot tidigare minst 120. Anledningen är det provtagningsprogram som vi blivit ålagda. Alla fiskar ska märkas individuellt med datachip och efter kramning slaktas för vissa prover som ska tas.
Ur genetiskt perspektiv vill vi ha så många individer som möjligt med i aveln, men nu måste vi begränsa antalet när det blir så mycket mer arbete med varje fisk.

Mer läsning

Annons