Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grannar i samverkan mot kriminella

/
  • Alnöborna Lars Sandberg och Arne Grelsson brinner för grannsamverkan. Polisen Lennart Westberg välkomnar fler eldsjälar och säger att brottsligheten sjunkit i takt med att samverkansgrupper kommit igång.

Alnöborna är förebilder för hur god grannsamverkan kan fungera. I hela Sundsvall finns 24 grupper och drygt hälften av dessa är öbor.

Annons
Skyltarna som kännertecknar områden med grannsamverkan finns utspridda som ett pärlband på stora delar av ön och även det närliggande fastlandet har hakat på med engagerade boende.
Våren 2000 kallade Lars Sandberg i Näsudden till ett första möte.
Vi var några grannar som startade en samverkansgrupp och sedan har fler följt efter, säger han.
En bidragande orsak till initiativet var enligt Lars Sandberg några inbrott i området och suspekta bilar som cirkulerade på vägarna.
Vi har märkt en påtaglig förbättring efter det att skyltarna kom upp. Numera är det nästan aldrig några obehöriga som kommer hit, säger han.
Grannsamverkan är en bra modell för att minska inbrott och grova stölder, säger polisens representant Lennart Westberg.
Han berättar att polisens roll är att vara motor.
När någon tar initiativ för att starta en grupp är det närpolisen man ska kontakta. Vi deltar i ett informationsmöte i syfte att få igång gruppen på ett bra sätt, säger Lennart Westberg.
En första åtgärd brukar vara att gruppens deltagare stöldmärker sin egendom och gör en ordentlig dokumentation över sina ägodelar. Nästa steg är att sätta upp skyltar på strategiska platser och att tala om för grannarna om man reser bort. Om man ser något misstänkt i området ska man kontakta polisen.
Förra året anmäldes sex båtstölder på Alnö, vilket kan jämföras med trettio året innan.
Vi satte båtägarna i kontakt med grannsamverkansgrupperna och jag är övertygad om att det har bidragit till minskningen, säger Lennart Westberg.
Det gäller att vara klädsamt nyfiken på folk som rör sig i ens närområde, säger polisen Christer Johansson som jobbar med brottsförebyggande frågor.
Varje grupp har sitt lokala kontaktombud.
Vi förser kontaktombuden med fördjupade kunskaper som de i sin tur lämnar vidare till sina grannar, säger Lennart Westberg.
Det är inte mycket som krävs av dem som ingår i grannsamverkan, men det gäller att ha ett brottsförebyggande tänk.
Även om Alnöborna är rejält representerade i sammanhanget finns det även andra områden där engagemanget är stort. Mårtensro har precis kommit gång och det färskaste tillskottet finns på Mogatan, Östermalm.
Vi var ett tiotal husägare som träffades på måndag kväll och kom överens om att starta en grupp, berättar initiativtagaren Kickan Bergman.

Tips
Alnöbon Arne Grelsson är eldsjäl och sakkunnig när det gäller att tänka brottsförebyggande. Han och Lars Sandberg ger några tips som alla kan ta till sig:
Lås dörren.
Lämna inte nycklar och väskor alldeles innanför dörren.
Lämna inte meddelande på telefonsvararen att du är bortrest.
Skaffa en säkerhetskedja.
Lämna inte stegar synliga utomhus.
Ha rätt låsanordning på ytterdörr och altandörr.
Starta en grannsamverkan där du bor.

Fakta
Grupper i närpolisområde city: 2
Grupper i närpolisområde syd: 2
Grupper i närpolisområde nord/väst: 20 varav 15 huserar på Alnö
Ytterligare 8 grupper är under bildande i Sundsvall

Mer läsning

Annons