Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gråtruten var full

Den sjuke gråtruten som hittades i Sundsvall hade inte fågelinfluensa. Orsaken till dess beteende var i stället något så banalt som alkoholförgiftning.

Annons
Några misstankar om fågeln tutat i sig något otillåtet vid någon av stans närbelägna krogar finns det inte. Mer troligt är att han glupskt slukat i sig något jäst på en soptipp eller lyckats komma över deg som inte var färdigjäst.
Analysen från Statens Veterinär Medecinska i Uppsala är dock glasklar. Fågeln beteende berodde på alkoholförgiftning vilket utesluter både den farliga fågelinfluensan och den så kallade trutsjukan. När fågeln skar upp hittades även staniolpapper, solrosfrö och linfrö i dess mage.
Resultatet gör att ingen behöver därför oroas över att den farliga fågelinfluensan nått Sundsvall med en flyttfågel.
Gråtruten var enligt fågelexperten Nils Lundmark en ungfågel vars fjäderdräkt var spräcklig. Han tvingades avlivade för att få slut på dess lidanden sedan den hittats liggande på rygg sprattlande med benen med en gulaktig vätska rinnande ur mun och analöppning.
Jag förstod aldrig att han var fyllsjuk men det visar bara hur farligt det är att dricka alkohol, säger han Nils Lundmark.

Mer läsning

Annons