Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grävare fick guldspadar

I går kväll var det guldregn på Södra berget när journalister belönades för sina arbeten under fjolåret.
Sex guldspadar delades ut för förtjänstfullt grävande.

Annons
Grävande journalister har i helgen årsmöte och de priser som instiftades när tillställningen senast var i Sundsvall 1992 delades i år ut för 14:e gången.
Guldspaden för liten tidning med en upplaga på mindre än 100 000 fick Birgitta Folenius och Karin Pilkvist på Nerikes Allehanda. De undersökte hur kommunens besparingar och omorganisationer slår och hur lite politikerna egentligen kan påverka utvecklingen.
Vi såg inte det här som ett grävande utan mer som sammanhangsjournalistik, sade de i sitt tacktal.
Uppskattningen från läsarna har fått dem att inse att sammanhang är något många vill läsa mera om.
I klassen stor tidning belönades Sydsvenska dagbladets medarbetare Dan Ivarsson, Jens Mikkelson, Andreas Persson och Olof Westerberg. Tillsammans med många andra medarbetare på tidningen fick de fram hur det kommunala bostadsbolaget i Malmö hade hemliga svarta listor på oönskade hyresgäster.
Sveriges radio Dalarna gjorde en rejäl undersökning av tillståndet hos skolskjutsarna som visade att en stor del av fordonen var behäftade med fel. För det tilldelades de lokalradiopriset.
Den snedvridna tolkningen av inbrottsstatistiken som fört i sak att balter härjar i Sverige granskades av Daniel Velasco på Ekot. I det här fallet vidarebefordrades en felaktig bild så många gånger att den blev en sanning även om den var falsk vilket Daniel Velasco tydligt klargjorde och det gav honom en guldspade i Riksradioklassen.
På tv-sidan var det Evin Rubars omdebatterade Könskriget II som belönades. Det tackade hon Grävande journalister för, eftersom det visade att priset delades ut för journalistiskt arbete och inte utifrån politisk korrekthet. Programmet visade upp en mindre etablerad bild av Roks, Riksorganisationen för Sveriges kvinnojourer. Arbetet tog ett år och krävde lång och omfattande research, resultatet gav eko såväl inom organisationen som forskningsvärlden.
För sin bok Tre bröder fick Christian Holmén och Dick Sundevall en guldspade. Boken beskriver hur två män döms för ett mord som sedan deras farbror tar på sig.
Vi hoppas att det här hjälper två killar på anstalt att stå ut ett tag till. För det här arbetet fortsätter, sade de nyblivna spadägarna.
Hedersomnämnande gick till författaren Johan Andersson som i Skambanken ger en bild av hur bankerna ruinerat vanliga människor utan att dessa har haft något att sätta emot.
De journaliststuderande i Sundsvall delade till sist ut Det lite större journalistpriset i form av en förgylld skrivmaskin för reportaget om cancersjuke Sebastian som snart skulle dö och som skrevs av Marie Branner och fotades av Anna von Brömsen.
Sedan var den seriösare delen av lördagen över och allt övergick i fest med runt 500 deltagare.

Mer läsning

Annons