Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grönt ljus för östra BirstaGrannarna köptes ut

/
  • Tore Eriksson får flytta till förmån för att östra Birsta ska bli ett nytt stort handelscentrum. Nu har han blivit inlöst av exploatörerna bakom satsningen, Peab och KF Fastigheter.
  • Nu ser det ut att bli full fart för etableringarna i östra Birsta. Alla överklaganden har dragits tillbaka.

Alla överklaganden tillbakadragna Alla sju överklaganden över detaljplanen i östra Birsta har dragits tillbaka. Peab/KF Fastigheter har köpt ut respektive övertalat de närboende. – Det är med blandade känslor man gör det här. Man känner sig lite uppgiven, säger Tore Eriksson.

Annons
Han och hans familj har bott i den gamla bondgården längs Norra vägen i närmare 40 år. Intill bor Tores son Torbjörn med familj.
För ett par veckor skrev de båda på en överenskommelse med Peab och KF Fastigheter. 20 000 kvadratmeter mark med byggnader är sålda.
Köpesumman är än så länge hemlig, inom ett år ska Erikssons vara borta.
Jag trodde inte att det skulle gå så här långt, att man skulle exploatera hela den här dalen. Men till slut kändes det som vi inte hade något val, det är ju ingen fröjd att sitta här och titta på alla plåtfasaderna, säger Tore och pekar bort mot Ikeas nya byggnad.
Liknande resonemang hörs från de andra som överklagat. Och hoppar någon av är det tyngre för de andra att kämpa på.
Det är lönlöst, det är ingen vits att fortsätta med det här. Jag orkar inte schavottera och driva det här till regeringen. Men det är för djävligt att det här händer, säger Per Dahlin som överklagat och bor uppe vid Sköns kyrka.
Göran och Gördis Englund äger Görans föräldrahem mellan E4 och Norra vägen. De har blivit lovade ljudisolerade fönster och ett bullerplank.
Jag förstod att det här var på gång. Vi har skjutit på att flytta dit innan allt var avgjort. Men nu ska vi göra det, säger Göran Englund.
Georg Sjöström skrev ett av de mest innehållsrika överklagandena i januari. Nu har han fått löfte om att hans och fruns hårt farliga infart till tomten ska förbättras och att bullret ska på något sätt ska minskas.
Även han låter lite uppgiven.
Jag vill inte hålla på och bråka med myndigheterna. Trasslar man i sig i det här tar det aldrig slut. Man förlorar ändå alltid i längden, säger Georg Sjöström.
Alla inblandade poängterar att samtalstonen varit respektfull och försonande i förhandlingarna. Och från länsstyrelsen meddelas nu att ärendet helt skrivs av.
Följden blir att vägen nu ligger öppen för en stor expansion i östra Birsta. Norrtornets Birger Sandgren jobbar på uppdrag av Peab och KF Fastigheter.
Vi har redan kommit långt i bygglovshanteringen för ICA Maxi. Nu räknar vi med en byggstart i maj-juni. Tanken är att stormarknaden ska öppna nästa påsk, säger Birger Sandgren.
Sedan tidigare har bland annat verktygskedjan Jula anmält intresse för det nya området.
Nu vill vi komma i gång med huskroppen intill. Men jag vill inte säga något om vem som ska dit. För då sviker jag den andra parten, säger Birger Sandgren.
Betyder det här att det utbyggnaden av östra Birsta nu kan börja rulla på ordentligt?
Ja. Nu är det inte om, utan när som gäller.

Mer läsning

Annons