Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grus ända in i juni

Samma visa varje år. Först klagar vi över halkan och frågar efter sandbilen. Sedan så blir det vår. Då verkar det som om vägarna är dränkta i sand och grus. Och tyvärr får somliga områden ha det så ända fram till juni månad.

Annons
Vårstädningen av våra gator är ett omfattande arbete, som redan inletts. I första hand sopas i centrala delarna av Sundsvall, och gångvägar och cykelbanor har högsta prioritet. Arbetet utförs av två arbetslag som jobbar i tvåskift, från fem på morgnarna fram emot midnatt.
Det behövs tre fordon för att sopa en gata, berättar Jan Eriksson som är chef över fastighetskontorets vägavdelning. Först en bil som vattnar vägbanan, därefter en vals som sopar ut gruset från trottoarkantor och vägrenar in mot vägen, och slutligen kommer en lastbil som sopar upp gruset på flaket.
Gruset ska sedan transporteras bort.
Ifjol kostade vårstädningen 3,5 miljoner kronor. Det var ett rekordår, och i år är läget ungefär detsamma.
Men gruset försöker man ta tillvara, en större del brukar användas som fyllnad vid byggen av exempelvis cykelbanor.
Men ifjol användes allt grus till ett pilotprojekt där man blandar det med asfalt, berättar Jan Eriksson. Det är i samarbete med NCC, som fallit mycket väl ut.
Enligt fastighetskontorets plan kommer det inte att vara färdigsopat förrän den 10 juni.
Det är väldigt svårt att säga exakt hur lång tid det ska ta, säger Jan Eriksson. Vädret kan ställa till det en del, vid minusgrader till exempel går det inte att vattna för då fryser gruset fast.
Regnar det för mycket går det inte heller att sopa, och det säger sig självt att det uppstår problem om april busar till det med ett snöoväder.

Mer läsning

Annons