Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Guider för sportsligare fiske i Bergeforsen

På söndag är det premiär för strömfisket i Bergeforsen, med skärpta regler, ökad övervakning och guider som ska finnas vid älven i första hand för att ge information om fisket på de två zonerna närmast kraftstationen.

Annons
Fiskerättsägarna informerade på tisdagen om de nya reglerna som tillkommit i ett försök att stäva det utbredda ryckfisket, som kulminerade under förra säsongen.
Det blir något av ett prövoår. Bryts inte den negativa utveckling vi upplevde i fjol, är det frågan om vi kan fortsätta med fisket ovanför den gamla 900-metersgränsen.
Det sa Nils Persson, ordförande i fiskevårdsområdet, vid tisdagens information.
De viktigaste förändringarna under kommande säsong är att endast enkelkrok, storlek 10, tillåts på dragen. Samt att ett förbud för fiske från land införs under perioden 1 juli-20 september den sida av zon 2 som vetter mot Norrberge. Även en bit av stranden nedströms 900-metersgränsen på Norrbegesidan blir förbjuden för landfiskare.
Ytterligare regler medför skärpningar för att komma åt ryckfisket. Samtidigt ökar möjligheterna till information för de fiskande genom Alliansen, ett samarbete mellan en grupp sportfiskare och fiskevårdsområdet.
Alliansens medlemmar har fått utbildning i bevakning, men lägger tyngdpunkten på sin verksamhet på upplysning av gällande regler.
I sina gula jackor kommer de att finnas vid älven regelbundet.
Vi tänker inte gripa de som uppenbart bryter mot reglerna, men kunna kontakta Schäferhundvakt som i sin tur kan begära hjälp av polisen om ryckfisket och andra avarter inte försvinner, säger Stefan Evensson, en av Alliansens medlemmar.
På sikt hoppas medlemmarna i Alliansen att de fiskare som använder sportsliga metoder för att fånga fisk ska återvända till Indalsälven, som är ett av landets bästa havsöringsvatten.
På senare år har de sanna sportfiskarna försvunnit och ryktet om att Indalsälven är ett tjuv- och ryckfiskareldorado har spritt sig långväga, påpekar Stefan Evensson.

Mer läsning

Annons