Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gula och gröna skinkor

/

Smaken är som baken.
Gamil Marzouki väljer att göra en julskinka med sardinisk kryddning.
– Man kanske inte ska prata nyttigt till jul men det känns nyttigare med den än den traditionella.

Annons

Efter noggrann avtorkning av den rimmade skinkan är det dags för griljeringen.

Kryddblandningen Gamil Marzouki använder luktar himmelskt när han lagar till skinkan på Arenarestaurangen. Och det visar sig att den också smakar bra.

Men särskilt traditionellt är den inte.

– Jag älskar det italienska köket, det är mera smak i den kryddningen, säger Gamil Marzouki.

Men för att det ska finnas något för alla smaker gör han även en skinka med traditionell panering baserad på senap.

Julskinka är dock inget för Simon Edlund som driver restaurangen.

– Sill och strömming är bäst på julbordet, när det gäller skinka får det helst vara parma eller serrano.

Förutom matintresse har båda två ett stort socialt engagemang, och en vilja att hjälpa dem som har det svårt.

I samarbetet med Danisa Atterhagen, som de kallar moder Teresa, har de sett till att mat har kommit till dem som behöver det bäst.

– Det är tragiskt hur mycket mat som slängs, i Sverige är det upp emot 30 procent, medan andra svälter, säger Simon Edlund.

Nu återstår inte mycket mera att berätta om Piggelinas liv och öde.

Hon föddes på Näfsta gård i Selånger i början av juli i år. Där hämtades hon av ägarna till Gryttje gård i Gnarp i december och slaktades på det lilla gårdsslakteriet och fraktades av dem till Arenarestaurangen i Sundsvall.

Skinkan tillagades av Gamil Marzouki och serveras nu på söndag av Årets drakevinnare Danisa Atterhagen på Folkets hus i Skönsberg.

Gäster är de utslagna i Sundsvall som de vanligen delar ut varm mat till en eller två gånger i veckan. Resten av Piggelina ska de bjudas på vid en grillfest i sommar.

Mer läsning