Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gunvor är dockornas sömmerska

/

Ett barns önskemål och ett stort behov av att få sy och knåpa har fått Gunvor Brindbergs i Nilsböle, att sy dockkläder i mängder.

Annons
I 40 år har Gunvor Brindbergs sytt kläder till sig själv och dottern. Även herrkläder har hon sytt. Till och med en vacker brudklänning i siden och spets och eleganta balklänningar har hon skapat. Behovet av vuxenkläder har minskat med åren men Gunvors längtan att sy och skapa har inte minskat. Därför fortsätter hon att sitta framför symaskinen i timmar men de kläder som tar form ska någon av alla barbiedockorna ha. Det handlar om många kreationer som hon nu visar upp för ST.
Sitt längre fram på soffan och tindra med ögonen, beordrar fotografen Sören Walldin med ett leende.
Då måste jag ha en synål i näven annars kan jag inte tindra, svarar Gunvor snabbt.
Hon sitter bakom ett gäng barbiedockor som antingen har tomtedräkt, balklänning, aftonkappa, dansklänning eller nattlinne på sig. Där finns också en himmelssäng som hon gjort till sin lilla vän Emelie Ivansen. De två brukar ha tjejkvällar i bland.
Då gäller det att vara aktiv och leka med dockorna. Vi leker att de badar i swimmingpoolen och att de går på dans. Det var Emelie som fick mig att börja sy dockkläder. Hon ville ha en bh till sin docka.
Just nu syr Gunvor en bikinibh, liten som ett lillfinger. Det syns att det är lite av en utmaning för Gunvor. För här slarvas inte. Snyggt ska det bli.
Jag ägnar lika mycket tid åt sprätta upp det jag har sytt som åt att sy, säger hon obekymrat.
Kanske tar hon motgångarna med ro för att hon just är sysselsatt med sin favorithobby och att tyget hon använder inte kostar så mycket som när hon syr till vuxna.
Efter ett intensivt yrkesliv som sjuksköterska inom psykiatrin, äldrevården och företagshälsovården är Gunvor nu "riktig" pensionär som hon beskriver det. Hon har varit sjukpensionär några år också.
I ett stort 1700-tals hus bor hon tillsammans med tre hundar. Utanför huset vankar två ankor och småfåglarna har ett matparadis utanför köksfönstret. I björkarnas frostiga grenar gnistrar solstrålarnas reflexer och på andra sidan väg 86 speglar sig granarna i Indalsälvens lugna vatten.
Här trivs jag, säger hon.
Vi tror henne.

Mer läsning

Annons