Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gymnasieelever berättar om sin praktik

/

Olika länder stod i fokus igår, när elever från gymnasiets internationella program, Spin, berättade om sina praktikplatser och upplevelser. Amerika, Asien och EU uppmärksammades.

Annons
Spin är en inriktning inom samhällsvetenskapsprogrammet på gymnasiet som satsar på internationalisering och där majoriteten av lektionerna hålls på engelska. I årskurs tre har eleverna en praktikperiod på tre veckor där de själva får välja om de ska förlägga praktiken utomlands eller i Sverige. På GA-skolan delade gymnasieeleverna med sig av sina upplevelser från sina resor.
Det har varit väldigt roligt och spännande. Jag saknar stället och människorna, sade Anna Persson som bodde i San Francisco. Hon arbetade på en metallskrot.
Andra elever som valde Nordamerika som sin praktikplats tyckte också att det var roligt och lärorikt att bo där.
Eleverna ordnar resan själv. Allt från att boka resan, ansöka om pass eller visum till att välja värdfamilj.
Många elever växer när de får ordna allting själva. För många har detta varit den första utlandsresan, säger Yngve Hansson, lärare på GA-skolan och Hedbergska skolan som är en av de ansvariga för praktiken.
Enligt honom behöver man inte göra praktiken utomlands för att förvärva internationella kunskaper.
Om eleverna väljer att göra praktiken i Sverige söker man efter ett företag eller en organisation som har internationell anknytning. Men om eleverna helst vill praktisera utomlands skulle jag vilja uppmuntra dem till att välja länder dit de aldrig åker. Att välja ett u-land i stället för ett turistland påverkar i högre grad och eleverna lär sig mer, säger Yngve Hansson.

Mer läsning

Annons