Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gymnasieföreningarna måste bli modernare

–Traditionerna med intagningar och förlegade ritualer är omoderna, sa gymnasieenhetschefen Björn Swedén under gårdagens möte med representanter från gymnasieföreningarna och elevråden vid Sundsvalls Gymnasium.
– Vi har samma stadgar idag som 1965 och de är väldigt bra och tydliga, säger Alexander Gredemyr från gymnasieföreningen Vigor.

Annons
Gymnasieföreningarna är i vissa fall mer än hundra år gamla. I Sundsvall finns Vigor, SGF, SFGF, Unitas och Athena. Alla har årligen valt nya medlemmar bland "förstaringarna" och utsatt dem för diverse intagningsprov ofta att likna vid högskolans nollningar, ibland mycket förödmjukande och kränkande både för deltagare och åskådare.
De har sedan ordnat fester och annat - varje förening har - eller har i varje fall haft - en egen profil.
Men i år är det stopp. Föreningarna har inte fått ha intagningsprov på skolorna, och de har förlorat sina lokaler i skolans fastigheter. Mötet igår hade som syfte att samtala och gemensamt hitta fram till en kompromiss så att föreningarna kan fortsätta existera men utan att strida mot skolans demokratiska principer.
Vi är inte ute efter ett förbud mot föreningsverksamhet, däremot är vi emot de odemokratiska metoder som nu används för att värva nya medlemmar, säger Jessica Uppling, representant för elevrådet vid Hedbergska skolan.
Björn Swedén säger att det är fritt fram för föreningar så länge de är helt demokratiska och öppna för alla. Något som i mycket strider mot föreningarnas upplägg.
Så fortsatte diskussionen - föreningarna försvarade sig, utan att ta ansvar för vad medlemmar tidigare under åren hittat på för hyss. Rektor och elevråd fortsatte upprepa sitt mantra - att föreningarna måste vara öppna för alla. En del förslag droppades, till exempel det att vem som helst ska kunna ansöka om medlemsskap men sedan genom urval och intagningsprov kvalificeras till medlem i Unitas eller någon annan av föreningarna.
Någon lösning på problemet kom mötet inte fram till, den 7 oktober träffas de igen och då ska mer konkreta förslag finnas på hur de ska komma överens.
Föreningarna å sin sida som har hundraåriga traditioner att bevara - skolan å sin sida som är en moderns demokratisk skola i 2000-talet som fortsätter att utvecklas. Inte minst mötet igår var ett bevis på skoldemokrati i en form som knappast existerade för hundra år sedan, då gymnasieföreningarna grundades.

Mer läsning

Annons