Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Håkan Wiklund blir ny prorektor

/

Det blir Håkan Wiklund i Östersund som axlar ansvaret som Mittuniversitetets nya prorektor.
En av uppgifterna för denne professor i kvalitetsteknik blir att arbeta med just kvalitetssäkring.

Annons
Tillsättningen har föregåtts av en lång process, då flera arbetsgrupper inom universitetet verkat och en extern firma scannat den nordiska marknaden efter kandidater.
De tittade särskilt på kvinnliga nätverk, eftersom det hade varit trevligt med en kvinna, säger universitetsstyrelsens ordförande Birgitta Böhlin.
Att det ändå blev en man som nu tar plats bland många andra män i universitetsledningen vill rektor kompensera med att utöka ledningsgruppen med en av universitetets kvinnliga chefer.
Håkan Wiklund är 43 år, kommer från Strömsund i Jämtland och utbildade sig till civilingenjör i Linköping innan han började doktorera. Professorstiteln uppnådde han i Luleå, och vid Mittuniversitetet är han för närvarande professor samt prodekan inom fakulteten för naturvetenskap, teknik och medier.
Håkan Wiklunds företrädare på posten som prorektor var hans fru Pia Sandvik Wiklund, nu rektor vid Luleå Tekniska Universitet. Risken att det skulle kunna uppstå misstankar om jäv, i fall då de båda universiteten samarbetar eller konkurrerar, har styrelsen bedömt som liten.
Representanterna i de interna samrådsgrupperna, som naturligtvis vet att Pia Sandvik Wiklund är rektor i Luleå, har varit eniga om att det är Håkan Wiklund man vill ha som prorektor, säger Birgitta Böhlin.
Min uppfattning är att han är kompetent, klok, omtänksam och har bra ledaregenskaper, säger rektor Thomas Lindstein.
Eftersom prorektor ska arbeta med utvecklingsfrågor och leda lärosätets arbete med ett nytt kvalitetssäkringssystem passar det bra med en professor i kvalitetsteknik, tycker rektor.
Tidigare har Högskoleverket stått för kvalitetsutvärderingar, men i framtiden kommer det bara att utvärdera hur vi kvalitetssäkrar oss själva, säger Thomas Lindstein.
Håkan Wiklund tillträder tjänsten den 1 januari och är förordnad i fyra år.

Mer läsning

Annons