Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Häktad åklagare träffade flicka i Sundsvall

/
  • Den misstänkte åklagaren hade en vit filt över huvudet när han häktades av Falu tingsrätt.

Åklagaren från Gävle misstänks för två sexbrott mot barn.
Ett offer ska ha varit en minderårig flicka i Sundsvall.
Den misstänkte är häktad sedan snart två veckor och förnekar brott.

Annons

Mannen, verksam som åklagare i Gävleborgs län, är häktad på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt mot ett barn i Dalarna under 2009.

Han misstänks också för sexuellt ofredande mot en flicka i Sundsvall under senare delen av 2012.

– Min uppfattning är att det ska röra sig om flera tillfällen. Det är en flicka som inte har fyllt 15 år, så hon betraktas som barn, säger Anders Jakobsson, chefsåklagare vid särskilda åklagarkammaren i Stockholm.

Han känner inte till om den utsatta är eller har varit bosatt i kommunen. Den misstänkte ska ha fått kontakt med henne på internet, men det sexuella ofredandet har skett utanför nätet.

– Han har träffat flickan, säger Anders Jakobsson.

I nuläget vill han inte gå in på vad som ska ha hänt.

– Jag vill inte säga någonting om det i dagsläget eftersom vi fortfarande utreder detta. Det är något förhör som kvarstår.

Därefter ska utredningsläget bedömas, och på torsdag tar chefsåklagaren ställning till bevisen. Om de håller kommer åtal att väckas.

Ett annat alternativ är att begära förlängning av utredningen, men det kan också vara så att bevisningen är otillräcklig.

– Då blir man tvungen att häva häktningen, säger Anders Jakobsson, som inte vill kommentera vilka uppgifter som har kommit fram i utredningen.

Inledningsvis nekade den misstänkte till anklagelserna, och det har inte förändrats.

– Nej, han förnekar ju, säger Anders Jakobsson.

Arbetarbladet har tidigare berättat att den häktade blev delgiven brottsmisstanke redan i februari och sedan dess har haft andra arbetsuppgifter.

Under måndagen avslöjade Expressen att de första misstankarna rör dataintrång och tjänstefel, vilket Anders Jakobsson bekräftar för Arbetarbladet.

Straffet för sexuellt ofredande är böter eller fängelse i högst två år. För barnvåldtäkt utdöms fängelse på mellan två och sex år.

Mer läsning

Annons