Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Häktning glömdes bort i tre månader

Först efter tre månader tar åklagare tag i ärendet Åklagaren visste att den kände våldsmannen hotat skära halsen av två små barn. Trots det har mannen varit på fri fot sedan i midsommar. – Polis och åklagare har schabblat.

Annons
Det säger advokat Bo Pargeus som företräder den misstänkte Alnöbon.
Han frågar sig vad polis och åklagare gjort i ärendet, eftersom brottet ligger så långt tillbaka i tiden.
Först i går häktades Alnöbon. Tingsrätten bedömer att 37-åringen på sannolika skäl är misstänkt för misshandel, olaga hot och övergrepp i rättssak.
Det var midsommardagen och barnens mamma satt med några väninnor ute på en altan när mannen kom förbi. Efter lite munhuggning blev mannen aggressiv och kom fram och sa att han ska \"nita\" kvinnan. Sedan kastade han en snus och spottade mot hennes ansikte.
Kvinnan blev rädd och kallade på polis, men när patrullen kom hem till kvinnan var mannen borta. Medan polisen tog emot hennes anmälan ringde ex-pojkvännen. Skrämd och skärrad berättade han att 37-åringen ringt och hotat skära halsen av deras gemensamma barn om någon av dem kontaktar polisen. Barnen, fyra och sex år gamla, fanns då hos mamman.
Polisen kontaktade jourhavande åklagare och redogjorde för omständigheterna. Därefter beslutade åklagaren att inleda en förundersökning, men att inget ytterligare skulle göras under natten.
Åklagaren som fattade beslutet har i dag inget minne av det inträffade.
När jag gick av min jour lämnades ärendet över till åklagarkammaren i Sundsvall, säger hon.
Det dröjde nästan tre månader innan assistentåklagare Staffan Blyberg fick upp ärendet ur sin sin hög med rutinärenden. I går begärde han mannen häktad.
Det är beklagligt att vi sitter här först nu, mannen skulle ha häktats omedelbart, sa han under gårdagens förhandling.
Staffan Blyberg ser allvarligt på brotten och hävdar att ärendet gått snett någonstans i hanteringen, men är osäker på orsaken till det.
Skälen för att häkta mannen uppges vara att det finns risk att mannen fortsätter med sina hot eller sätter dem i verket samt risken för att han undanröjer bevis. Staffan Blyberg anger dessutom att det är först nu när mannen fått vetskap om anmälan som det uppstått en kritisk punkt gällande övergrepp i rättssak.
Den misstänkte mannen nekar till alla brottsanklagelser förutom att han kastade en snus mot kvinnan. 37-åringen är dokumenterat våldsbenägen och har upprepade gången dömts till långa fängelsestraff för allvarliga våldsbrott. I juli 2003 hotade han en polisman till livet. Polismannen är för övrigt densamme som tog emot den hotade kvinnans anmälan den gångna midsommarhelgen. Hotet och ett flertal stölder ledde till sex månaders fängelse. 2001 fick 37-åringen en tvåårig fängelsedom för grov misshandel och hemfridsbrott.

Mer läsning

Annons