Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Halka orsakade kaos i trafiken

/
  • En kvinna fick föras till sjukhus sedan hennes bil kört av vägen och in i en lyktstolpe på motorvägen i höjd med Skönsberg.
  • Lördagseftermiddagen var smått kaotisk på E4 under lördagseftermiddagen. Blixthalka orsakade flera avåkningar, som tur var skadades ingen allvarligt.

På lördageftermiddagen kom äntligen snön till Sundsvallsområdet. Men med dom första vita flingorna följde stigande temperaturer och så den förrädiska blixthalkan. Värst drabbat var igår E4 mellan Bydalen och Birsta där inte mindre än fyra tillbud inträffade på ett par timmar.

Annons
Första larmet kom klockan 15.55. Det var en singelolycka i södergående körfält, föraren hade lämnat bilen när räddningspersonalen kom till platsen. Ägaren till bilen har inte påträffats, men en anmälan har skrivits om smitning från olycksplats.
Strax efteråt åkte en bil in i mitträcket. Det gick bra och bilen tog sig från olycksplatsen själv. Strax efter det körde en bil av vägen i höjd med Skönsberg och fick med sig en lyktstolpe i farten. I den bilen färdades en kvinna i 45-årsåldern som fördes till sjukhus med lindriga skallskador.
17.20 kom ett larm om en olycka med tre bilar inblandade.
Det var vid alla tillbud glashalt på vägen. Nästan noll grader och ett tunt lager nysnö på vägen orsakade blixthalka, och det var så halt att man näppeligen kunde gå på vägbanan.
Vägverket skickade order till sina entrepenörer om att gå ut och salta klockan 15.50 och 16.10.
De direktiv vi har är att det ska saltas när friktionen är lägre än 0.3, säger Vägverkets informationschef Lennart Helsing. I klartext betyder det att bromssträckan är tre gånger längre än en torr sommardag.
Tidigare har vi saltat lite nu och då och även i förebyggande syfte, så att motorvägen sällan hunnit bli ordentligt hal. Men Vägverket har ju fått en hel del kritik för överdrivet saltande, och miljökraven skärps så nu väntar vi tills friktionen på vägbanan är på gränsen.

Mer läsning

Annons