Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hallå där...

/

...Torbjörn Fernaeus, som ikväll ska laga middag åt kungen som är på besök hos Landshövding Gerhard Larsson.

Annons
Hur kommer det sig att du lagar mat åt kungen?
Jag brukar hjälpa landshövdningen några gånger per år när han har representation.
Är du nervös?
Nej inte ett dugg. Det är bara väldigt roligt att få en sådan här förfrågan.
Har du lagat mat åt kungen förr?
Japp, det här nog femte gången tror jag. Jag har lagat mat åt honom när han varit på ripjakt, första gången som var 1993 var det under ett par dagar och då talade vi mat, kungen och jag.
Tycker han om din mat?
Det tror jag. Kungen är väldigt förtjust i vilt, och rejäl svensk mat.
Några andra höjdare som smakat din kokkonst?
De allra flesta stora företagsledare i Sverige. Jag anlitas ofta av SCA, och deras kunder och gäster.
När du lagar mat åt kungen, bestämmer du menyn själv?
Japp det gör jag.
Egen favoriträtt?
Jag har lagat mycket ripa genom åren, och det är en höjdare. Om jag ska ta husmanskost så säger jag fläsklägg med rotmos.
Så, vad får kungen till middag?
Han får Kantarellsoppa med stänger av Västerbottensost och ripmoussé med höstsallad och rödvinssirap. Sedan blir det Mandelpotatisbakad torskrygg med rödvinssås och avslutningsvis Lingonsorbet och Äppelflarn med smultron och calvadosglass.

Mer läsning

Annons