Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hallå där, Eva Lohman...

/

som i lördags valdes till vice ordförande i Moderatkvinnorna. Eva Lohman, 56 år, är kommunpolitiker i Sundsvall och arbetar som lärare i svenska och engelska på Komvux.

Annons
Blev du förvånad över nomineringen?
Nej, inte förvånad eftersom jag suttit i styrelsen i två år. Men det känns kul och spännande. Det känns extra roligt idag när jag fått ett stort stöd i den lokala organisationen.
Hur länge har du arbetat politiskt?
Jag började 1996, som ersättare i kulturnämnden. Sedan 1999 har jag varit ledamot i socialnämnden och i kommunfullmäktige och jag är ordförande i Sundsvalls partiförening.
Påverkar nomineringen ditt engagemang på hemmaplan?
Nej, men det blir mycket jobb. Jag har jobbat med kvinnofrågor sedan 1970-talet.
Vilka är dina hjärtefrågor?
Kvinnors arbetsmarknad. Det är viktigt att kvinnor kan starta företag inom den offentliga sektorn, bland annat i äldreomsorgen. Det är endast genom att byta arbetsgivare man kan ge bättre lön. Hushållsnära tjänster ger många nya jobb och den svarta arbetsmarkanden blir vit. Våld mot kvinnor är en ständigt aktuell fråga, de många våldtäkterna mot kvinnor måste vi också komma till rätta med. Det pratas så mycket om jämställdhet men det händer så litet. August Strindberg sade att kvinnor ska ut och jobba men när det gällde hans fru, fungerade det inte.
Nya ordföranden för Moderatkvinnorna, Magdalena Andersson, anser att elitfeministerna är jämställdhetens fiende. Håller du med?
Ja, elitfeminism blir så polariserad. Debatten om jämställdhet är mycket större än frågan om "män är djur eller inte". Vi ska ha ett jämställt samhälle där män och kvinnor kan leva och utvecklas efter lika villkor. Fler kvinnor på ledande poster utan kvotering, det gäller att öka kvinnors makt och inflytande i samhället.
Fotnot:
Den nya ordföranden Magdalena Andersson kommer från Jönköping. De övriga ledamöterna i Moderatkvinnornas styrelse är Inger René från Sävedalen, Hillevi Engström från Sollentuna, Anna Wiklund från Enköping, Anette Åkesson från Båstad, Ewa Thalén-Finné från Staffanstorp och Åsa Wikström från Boden.

Mer läsning

Annons