Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hallå där, Gunnar Heljestrand,

/

känd advokat i flyktingfrågor som på söndag äntrar predikstolen i Granlo kyrka vid en temamässa om samhällsansvar och flyktingfrågor.

Annons
Är det din första predikan?
Jag vet inte vad som får kallas predikan, men jag vill hellre kalla det betraktelse.

Hur ofta talar en advokat i kyrkan?
För min del har jag läst bibeltexter i GA-kyrkan vid exempelvis jul och påsk. Att stå inför en fullsatt kyrka och läsa texter, det är väldigt mäktigt.

Vad ska du tala om nu när du för första gången får formulera dig själv?
Om mina erfarenheter som flyktingadvokat, om frustrationen människor känner och om fördomarna. Jag tar bland annat upp mitt första möte med en kvinna från Somalia. Jag är inte bättre än andra när det gäller att ha föreställningar om människor, men det var mitt första uppvaknande och det var lärorikt.

Vad är mest positivt i din erfarenhet?
Att få träffa så många olika människor. Även om jag skulle ha rest i alla länderna hade jag aldrig träffat dem som inte har det så lätt.

Söndagens gudstjänst utgår från Gyllene regeln och en text ur Jakobsbrevet som börjar "Gör inte skillnad på människor". Hur ser en flyktingadvokat på ett sådant bibelspråk?
Det gör vi i alla fall, och det måste man vara uppmärksam på. Särskilt lätt är det om man inte skaffar sig kunskaper, och många som man tror ska ha kunskaper visar sig ofta ha fördomar.

Går dina klienter en bättre tid till mötes på grund av det nya lagförslaget om rätt till omprövning för gömda familjer?
Förslaget har inneburit mycket uppståndelse, men lagen blir fortfarande lika otydlig. Mina klienter tar förstås till sig det positiva. När de sedan märker att det inte var som de uppfattade det blir de oerhört besvikna.

Mer läsning

Annons