Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hallå där... Ingmar Virta

/

49 år från Härnösand, skådespelare som är aktuell i pjäsen Pleasure som har Sundsvallspremiär på i kväll.

Annons
Pjäsen som handlar om människohandel och sexköpare har turnerat över hela Sverige sedan den sjätte februari. Vad har ni mött för reaktioner?
Väldigt blandade. Vi har en diskussion med publiken efter föreställningen, en huvudreaktion är att män som köper sex är vanliga män som går över en gräns. En av åtta män har någon gång köpt sex, det innebär att det är någons son, bror eller man. Det komplicerar bilden man haft av sexköpare. Många blir väldigt berörda av sina egna uppfattningar i frågan.
Har din egen syn på människohandel förändrats under det här arbetet?
Nej egentligen inte. Men det känns tydligt att kvinnor kommit längre i jämställdhetsarbetet och att det är på väg att hända något bland männen. Något håller på att förändras, även männen börjar ifrågasätta hur vi formar våra pojkar och män.
En uttalad önskan med pjäsen var att lyfta upp frågan om människohandel, har ni lyckats med det?
Ja det tycker jag genom att pjäsen spelas, uppmärksammas och får utrymme. Men jag tror också att det skulle behövas en kampanj. För 20-30 år sedan satt barn inte bältade i bilen, nu sitter alla barn fast. Om viljan fanns skulle man kunna förändra attityden till människohandel och prostitution också.
Hur känns det inför Sundsvallspremiären?
Det blir ju hemmaplan för mig så det känns väldigt bra. Det är lätt att säga att det här problemet inte finns i vår lilla stad men det här är en skuggsida av samhället som man inte ser om man inte vill. Det är ett oerhört angeläget ämne.

Mer läsning

Annons