Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hallå där Ingvar Jacobsson

Ingvar Jacobsson, 68 år från Allsta, som skrev den politiska deckaren \"Operation Norrsken\" för snart tio år sedan och som sedan dess har velat filmatisera den.

Annons
Hur går det med filmen?
Jag funderar fortfarande på var jag kan få pengar ifrån. Dessutom måste jag skriva om boken lite så den lämpar sig bättre för film. Den måste ha lite mer studs än den har nu. Men jag har inte bråttom. Det tog mig tio år att skriva boken så jag kan vänta.
Varför är det viktigt att få göra filmen?
Vi i Norrland måste synas och framföra våra åsikter. All TV-produktion sker centralt, precis som så mycket annat. Ringer man till SVT Umeå så hamnar ändå i Stockholm till slut.
Vad skulle det kosta att göra filmen?
Det kan kosta upp till 20 miljoner kronor. Sen vill jag gärna ha erfarna skådespelare också, Lena Endré och Per Oskarsson till exempel, som säkert tar en del i arvode. Men det vore roligt att arbeta med unga nya förmågor också. Jag kan tänka mig att göra en serie i fyra fem delar istället för en film.
Hur många har hittills köpt boken?
Jag gav ut den helt själv och tryckte den i 1000 exemplar. Jag har sålt nästan alla dom så efter tio år börjar det gå jämt upp.
Du är en känd socialdemokrat och debattör. Har du fortfarande några politiska uppdrag?
Nej, det har jag inte. Men jag är fortfarande engagerad i frågor rörande Norrland. Utflyttningen av unga är ett stort problem.

Mer läsning

Annons