Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hallå där Mona Tjernström ...

/

... energi- och klimatrådgivare på Sundsvalls kommun, som nu håller i en tävling där politiker och tjänstemän ska testa vem som tar sig till jobbet snabbast.

Annons

På måndag ska Jörgen Berglund (M), Birgir Hjörleifsson (MP), Peder Björk (S) och sju tjänstemän inom Sundsvalls kommun tävla om vem som tar sig snabbast till jobbet. Klockan 8.00 ska samtliga vara framme på kommunhuset.

Vad är det ni ska göra?

– Vi ska åka till jobbet från tre olika platser, det är Grevebäckens förskola, Högoms skola och Bosvedjans skola. Tre personer startar från varje ställe. En cyklar, en åker bil och en person åker buss. Sedan ska vi jämföra hur lång tid det tar till jobbet, i detta fall kommunhuset.

Varför ska ni göra det?

– Jag har fått idén från en annan kommun som gjort samma sak förut. Det är både för miljön och för hälsan. Om man tänker på miljön så är transport till och från jobbet en stor del i vårt koldioxidutsläpp. Vi vill visa att det inte alltid går snabbare att åka bil till jobbet än att cykla. Folk ska få sig en tankeställare, att det inte är tokigt att lämna bilen hemma några dagar i veckan.

Fanns det någon tanke bakom att ni valde att lägga tävlingen vid rusningstid?

– Det är innan åtta som de allra flesta ska ta sig till jobbet, därför lade vi tiderna så att samtliga deltagande kommer att vara framme vid kommunhuset runt åtta.

Mer läsning

Annons